Waar is de autoverzekering het goedkoopst?

Autoverzekering.nl doet jaarlijks onderzoek naar de verschillen in premie voor de autoverzekering tussen verschillende steden. De conclusie van 2022: Amsterdam is het duurst en Groningen het goedkoopst. Het verschil is maar liefst 126 euro op jaarbasis. Dat is niet weinig. Dus, met zijn allen naar Groningen verhuizen dan maar?

Veel schade is veel betalen

Als een verzekeraar moet bepalen hoeveel jij voor je autoverzekering moet betalen, kijkt hij niet alleen naar de kans dat jij persoonlijk schade veroorzaakt, maar ook naar hoeveel schades er in jouw regio voorkomen. Veel diefstallen en ongelukken leiden tot een hogere premie. Goed nieuws, zegt autoverzekering.nl. De duurste steden, inclusief Amsterdam, zijn allemaal veiliger geworden. De stad die vorig jaar de hoogste premie opleverde, Den Haag, is alleen iets meer veiliger geworden dan Amsterdam. Vandaar dat de hoofdstad nu de lijst aanvoert. Overigens kijkt de website alleen naar de provinciehoofdsteden en Amsterdam. Wat er in Eindhoven of Almere met de premies gebeurt, vind je dus niet terug in het onderzoek.

Weg uit de Randstad!

Wie ver van de Randstad woont, betaalt minder voor de autoverzekering. Groningers betalen het minste, gevolgd door mensen uit Leeuwarden en Assen. Volgens autoverzekering.nl is de premie in Groningen zelfs met 6% gedaald vergeleken met een jaar eerder.

Kijk goed naar de dekking van je autoverzekering

Het is overigens wel belangrijk te kijken naar welke dekking je wilt. Kies je alleen voor WA, dan ben je in Den Haag het duurst uit. Amsterdam staat dan pas op de derde plaats, na Maastricht. Wie zijn auto tegen alle risico’s wil verzekeren (all risk) is het beste af in Assen.

Kijk voor de gemiddelde premies per hoofdstad naar onderstaande grafiek van autoverzekering.nl:

Leeftijd is ook belangrijk

Als je op jonge leeftijd een auto wilt verzekeren, dan merk je al snel dat je de hoofdprijs betaalt. Ook hier heeft autoverzekering.nl goed nieuws: de premies voor starters (in het onderzoek is dat iemand van 32 jaar met vijf schadevrije jaren) zijn flink gedaald. Nog steeds betalen zij het meest, maar het verschil is minder groot geworden. Autoverzekering-expert Jerry Poel legt uit: “Jonge bestuurders hebben minder ervaring op de weg en worden daarom als een groter risico gezien door verzekeraars, waardoor zij een hogere premie moeten betalen. Dit verschil tussen de leeftijdsgroepen zie je ook terug in ons onderzoek. Wat dit jaar echter opvalt, is dat de premies van leeftijdsgroepen families en senioren licht zijn gestegen, terwijl de premie van starters flink is gedaald. Dit is goed nieuws voor jonge autobestuurders. Zij zijn nog steeds de groep die het meest betaalt, maar het verschil wordt wat kleiner.”

Zie onderstaande grafiek voor de cijfers:

Bron: Autoverzekering.nl