WA verzekering – autoverzekering

Een van de weinige verzekeringen die in Nederland verplicht is, is de WA verzekering als je een auto hebt. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De verzekering dekt dan ook schade die je met je auto veroorzaakt waarvoor jij wettelijk aansprakelijk bent. Alleen schade aan anderen is gedekt: schade aan je eigen auto zul je zelf moeten betalen. Wil je dat niet, dan kun je overwegen naast je WA verzekering ook een Beperkt Casco of een All Risk verzekering af te sluiten.

Waarom een WA verzekering afsluiten?

Zoals gezegd is het verplicht een WA verzekering te nemen als je een auto hebt. Je kunt je voorstellen dat je met een auto veel schade aan anderen kunt aanrichten, bijvoorbeeld als je een aanrijding veroorzaakt. Ziekenhuiskosten en kosten voor revalidatie en gemist inkomen kunnen hoog oplopen. Zo hoog dat de meeste mensen dat niet uit eigen zak kunnen betalen. De WA verzekering is er dus om jouw potentiële slachtoffers te beschermen. Jijzelf zult er geen uitkering van ontvangen. Wel bespaart het je een faillissement als er iets ernstigs gebeurt. Naast verplicht is het dus uitermate verstandig een WA verzekering te hebben.

Besparen op je WA verzekering

Je kunt niet op je WA autoverzekering besparen door hem maar helemaal niet af te sluiten. Wel zijn er manieren om het zo goedkoop mogelijk te houden. Zo kun je ervoor kiezen geen extra dekkingen af te sluiten. Misschien heb je bijvoorbeeld al een rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking. Dan hoef je niet een extra dekking voor rechtsbijstand in je autoverzekering op te nemen.

Heb je je auto van je laatste centen gekocht en kun je de verzekering eigenlijk niet betalen? Dan is het verstandig te gaan shoppen op internet. Er zijn genoeg aanbieders die graag de goedkoopste willen zijn. Het helpt ook als je al langere tijd schadevrij rijdt: dan krijg je no-claimkorting op je verzekering. Heb je een partner met een auto? Dan kun je vaak meeliften op zijn of haar korting.

Je kunt heel voorzichtig rijden om te zorgen dat je nooit hoeft te claimen. Zo behoud je je no-claimkorting. Heb je toch een keer een kleine schade, dan kun je ervoor kiezen deze zelf te betalen. Dit kan goedkoper uitvallen dan het betalen van een hogere premie als je wel claimt.

Tot slot kun je er bij sommige verzekeraars voor kiezen per jaar te betalen in plaats van per maand. Dat is dan wel een flink bedrag in een keer, maar als je dan korting krijgt op de totale premie, ben je wel goedkoper uit.