Brand New Day – beleggen voor vermogensopbouw

Als je wilt beleggen, hoef je allang niet meer bij een van de grote banken in Nederland te zijn. Er zijn tal van kleinere bedrijven bijgekomen waar je je geld neer kunt zetten. En hopelijk flink kunt laten groeien. Bij Brand New Day kun je sparen of beleggen voor je pensioen en ook beleggen voor elk willekeurig ander doel. De kosten? Die houden ze zo laag mogelijk, zeggen ze zelf. “Calvinistisch in kosten, Bourgondisch in service”, zo noemen ze het zelf. Een online bank dus die beweert hard te rennen voor haar klanten.

Een beetje meer over Brand New Day

Brand New Day bestaat twaalf jaar als ik dit schrijf. Zo brand new is de bank dus ook weer niet meer. Wel zijn ze nog steeds vernieuwend als het gaat om de manier van werken. De bank biedt producten volledig online aan en laat je zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je pensioen en je beleggingen. Daarbij zijn ze wel realistisch: ze beloven je geen gouden bergen maar vertellen juist dat beleggen een bezigheid voor de lange termijn is. Blijf vooral van je geld af, dan pas kan het echt gaan groeien. Beursdipje? Geen probleem. Je geld wordt wel even minder waard maar dat herstelt wel weer.

De bank noemt zichzelf een neobank die de Grootbanken uitdaagt op het gebied van sparen en beleggen. Ik heb toch een aardig tijdje rondgekeken op de website, maar de mogelijkheid om een gewone spaarrekening te openen en het geldende rentepercentage dat daarvoor geldt, dat vond ik niet. Wel kun je sparen voor je pensioen. Dat is echter een totaal ander product omdat er allerlei regeltjes gelden voor hoeveel je kunt storten en wanneer je je geld weer terugziet.

Brand New Day heeft een bankvergunning en valt onder het depositogarantiestelsel. Er zijn zo’n 200.000 rekeninghouders.

Beleggen bij Brand New Day

In dit artikel ga ik iets verder in op de mogelijkheden om te beleggen bij Brand New Day. En dan bedoel ik gewoon beleggen om een kapitaal op te bouwen en niet speciaal voor je pensioen. Dan komen er weer allerlei extra regeltjes bij kijken, dus dat is wel een apart artikel waard, vind ik.

Portefeuilles

Brand New Day maakt beleggen wel heel eenvoudig voor mensen die er totaal geen verstand van hebben. Je kunt er simpelweg voor kiezen geld te storten in een van de vijf modelportefeuilles en de deskundigen van de bank doen de rest. Toch liever zelf weten waar je in belegt? Dat kan ook. Dan is er keuze uit een aantal aandelen- en obligatiefondsen. Het kopen van losse aandelen is dus niet mogelijk.

Kies je voor modelbeleggen, dan heb je keuze uit vijf portefeuilles die verschillen in de mate van risico die ze opleveren. Hoe hoger het risico, hoe meer rendement een portefeuille meestal zal opleveren. Maar let op: dat geldt op de lange termijn. Op de korte termijn kan een risicovolle belegging juist snel minder waard worden. De meer defensieve portefeuilles zijn wat gematigder in hun koersveranderingen maar leveren op de lange termijn gemiddeld minder rendement op. Om een voorbeeld te noemen: de zeer offensieve (dus risicovolle) portefeuille kent een gemiddeld rendement van 7,42% terwijl de zeer defensieve (dus risicoarmere) portefeuille een gemiddelde opbrengst van 2,15% had. Dit geldt voor de periode 1 januari 2010 tot en met 30 juni 2022. Voor de rest van de kleine lettertjes bij deze percentages verwijs ik je naar de website van Brand New Day.

Risico’s beheersen

Ook als je voor de lange termijn belegt, heb je op een dag je geld weer nodig. Bijvoorbeeld als je het opgebouwde kapitaal wilt gebruiken om de aflossing van je hypotheek te betalen of als je met pensioen gaat. Zolang je nog veel tijd hebt, kun je wat meer risico nemen. Komt de einddatum in zicht, dan wil je wat meer zekerheid over het bedrag dat je uiteindelijk overhoudt. Daarom is het mogelijk om het risico automatisch te laten afbouwen. Bij het modelbeleggen houdt dat in dat in de laatste vijftien jaar voor de einddatum jaarlijks een deel van je beleggingen verplaatst wordt naar een meer defensieve portefeuille. Heb je zelf gekozen in welke aandelen- en obligatiefondsen je belegt, dan wordt jaarlijks een deel van je aandelen verkocht en belegt in obligaties.

Als je je beleggingen al een tijdje hebt, dan kan het zijn dat de verhouding tussen de waarde van je aandelen en van je obligaties verandert. Dat kan komen doordat je aandelen bijvoorbeeld meer in waarde zijn gestegen dan je obligaties. Hierdoor ben je in feite risicovoller gaan beleggen zonder er iets voor te doen. Om dat recht te trekken, is het mogelijk je portefeuille te laten herbalanceren. Je gaat dan terug naar de oorspronkelijke verhouding tussen aandelen en obligaties waardoor je weer op het oude risiconiveau zit. Dit kun je zelf doen als je het nodig vindt, maar je kunt het ook jaarlijks automatisch laten doen.

Kosten

Brand New Day claimt erg goedkoop te zijn, want ze zijn een prijsvechter. Voor het beleggen betaal je dan ook alleen servicekosten en fondskosten. Beide zijn een percentage van de waarde van je beleggingen. Wil je beleggingen aan- of verkopen dan betaal je daar niets voor.

Is je geld veilig bij Brand New Day?

De bank zegt zelf van wel. De beleggingen van de klanten worden apart bewaard van het vermogen van de bank. Als de bank failliet zou gaan, kunnen de schuldeisers niet bij het geld van de klanten. Bovendien valt Brand New Day onder het beleggerscompensatiestelsel. Als de bank failliet gaat omdat ze de regels uit de Wet giraal effectenverkeer niet juist of onvolledig heeft nageleefd, hebben klanten met een beleggingsrekening recht op een vergoeding van maximaal 20.000 euro per persoon.

Doen?

Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Ik kan je hier niet in adviseren. Dat doet Brand New Day zelf ook niet. Iedereen die dat wil en aan een aantal algemene voorwaarden voldoet (zoals dat je minimaal 18 jaar oud bent en een betaalrekening bij een Nederlandse bank hebt), kan een beleggingsrekening openen. Wel kan het zijn dat je een kennis- en ervaringstoets moet doen. De bank wil dan weten of je over voldoende kennis beschikt om zelfstandig te beleggen. Weet je er onvoldoende van? Dan kun je beter contact opnemen met een financieel adviseur.