Bigbank – sparen in het buitenland

De bank met de leukste naam die ik ben tegengekomen, is toch wel de Bigbank. Hoe die naam is ontstaan en wat hij betekent, weet ik niet. Ik kan er echter wel wat bij verzinnen. Bij het horen van deze naam moet ik het eerst aan biggetjes denken. Een hele wei vol schattige roze diertjes die samen een bank zijn begonnen. Nee, dat zal het niet zijn. De tweede ingeving is het Engelse woord ‘big’. Een grote bank. Maar dat lijkt ook wel mee te vallen. Eind december 2021 had de bank ongeveer 123.000 klanten, verspreid over verschillende landen. De rentetarieven die Bigbank biedt op de spaarrekeningen en deposito’s geven aanleiding om eens wat beter naar deze bank te gaan kijken.

De oorsprong van Bigbank

De hoofdvestiging van Bigbank is te vinden in Estland. De bank is actief in de Baltische staten en ook in Finland, Zweden en Duitsland. Sinds 2012 is de bank ook actief op de Nederlandse markt. Echter, zoals de bank ook zelf aangeeft op de website, het is geen Nederlandse bank. Bigbank heeft geen Nederlandse bankvergunning en geen kantoren in Nederland. Sparen bij een buitenlandse bank kan nadelen hebben, maar dat hoeft niet.

Bigbank heeft als voordeel dat de bank gevestigd in een EU-land met de euro als officiële munteenheid. Deze twee zaken hebben voordelen als je als Nederlandse spaarder je geld bij een buitenlandse bank wilt stallen. Doordat de bank gevestigd is in een land met dezelfde munteenheid als Nederland, loop je geen valutarisico’s. Je stort euro’s op je spaarrekening en later neem je dezelfde euro’s weer op. Er is geen sprake van koerswinsten of -verliezen. Daarnaast is het zo dat banken in lidstaten van de EU vallen onder het depositogarantiestelsel van de Europese Unie. Tot een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder is je saldo dus veilig voor een eventueel faillissement van de bank.

Verschillende manieren om te sparen

Flexibel sparen

Als je je geld even niet nodig hebt, maar je wilt er wel snel bij kunnen komen, dan is flexibel sparen de beste optie. BigBank noemt zelf een aantal kenmerken van de flexibele spaarrekening:

  • Variabel rentepercentage. Dit is hoger dan bij de Nederlandse banken. Op het moment dat ik dit schrijf, ligt de rente op zes maal het percentage dat ik op mijn Nederlandse rekening krijg. En dat is een rekening die tenminste nog rente geeft…
  • Kosteloos en onbeperkt opnemen en storten vanaf een eigen Nederlandse tegenrekening.
  • Rentevergoeding over maximaal 100.000 euro, uitbetaling op 31 december.
  • Het opnemen van geld van de spaarrekening kan tot drie bankdagen duren. Nu weet ik niet wat bankdagen zijn, maar dat het kan zijn dat je drie dagen op je geld moet wachten als je het nodig hebt, vind ik dan weer niet zo flexibel.

Deze opsomming is niet helemaal compleet, voor de exacte voorwaarden verwijs ik je naar de website van Bigbank.

Wat voor sommige mensen wel jammer zal zijn, is dat er geen app is voor de liefhebbers. Ik persoonlijk vind dat geen groot gemis. Een spaarrekening is naar mijn idee niet iets waar je dagelijks iets mee doet dus af en toe even inloggen op internet zie ik niet als een probleem.

Deposito’s

Als je zeker weet dat je je geld langere tijd kunt missen, is een deposito een betere manier om je geld te laten renderen dan op een flexibele spaarrekening. Als je een deposito afsluit, dan zet je je geld voor een vooraf afgesproken tijd vast tegen een vooraf bepaald rentepercentage. Die rente krijg je bij Bigbank jaarlijks op je tegenrekening gestort. De rente is aanzienlijk hoger dan op de flexibele spaarrekening. Je loopt echter wel een risico: als de rente in de tussentijd stijgt, profiteer je daar niet van mee.

Op het moment dat ik dit schrijf is de rente als je je geld een jaar vastzet bij Bigbank zo’n 2,7 maal zo hoog als wanneer je het op je gewone spaarrekening laat staan. Zet je het tien jaar vast, dan is de rente zelfs 5,7 keer zo hoog. Bij Bigbank heb je keuze uit verschillende looptijden waarbij tien jaar het maximum is. In de tijd dat je deposito loopt, kun je je geld niet opnemen. Dat wil zeggen, het kan wel maar dan betaal je een boete waardoor het zeer onvoordelig is.

Garanties bij faillissement

Wie de naam Icesave hoort, denkt misschien nog aan de toestand die het opleverde toen deze IJslandse bank failliet ging. Gelukkig kregen spaarders (een deel van) hun tegoed bij die bank terug dankzij het depositogarantiestelsel. Ook Bigbank valt onder deze regeling. Wel is het zo dat de bank onder het Estse depositogarantiestelsel geldt. Net als voor je tegoed bij Nederlandse banken geldt hier dat je tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank terugkrijgt in geval van een faillissement. Wat dat betreft zou het veilig moeten zijn om je geld daar onder te brengen. Maar liever zou je er geen gebruik van hoeven maken.

Is sparen bij Bigbank een goede keuze?

Ik ga je niet adviseren over waar je je geld moet laten. Dat bepaal jij helemaal zelf. De vraag of Bigbank goed voor je is, kan ik dan ook niet beantwoorden. Op basis van bovenstaande informatie kun je je een beeld vormen van de bank. Kijk vooral ook eens op de website van Bigbank zelf! Ga je een bank uitzoeken voor je spaargeld, dan moet je in ieder geval rekening houden met een aantal zaken:

  • Hoeveel rente wil je ontvangen? Op dit moment geven Nederlandse banken weinig tot geen rente terwijl er in het buitenland nog wel wat is te halen.
  • Hoeveel risico wil je lopen? Een bank als Bigbank heeft geen Nederlandse bankvergunning en wordt dan ook niet door De Nederlandsche Bank gecontroleerd.
  • Hoe snel wil je over je geld kunnen beschikken? Bij sommige banken staat het geld dezelfde dag nog op je rekening als je spaargeld opneemt. Bij andere duurt het een paar dagen.
  • Wil je een deel van je geld vast kunnen zetten in een deposito? Kijk dan ook welke mogelijkheden de bank daarvoor biedt.

Kom je er zelf niet uit? Laat je dan adviseren door iemand met verstand van zaken, bijvoorbeeld een financieel adviseur.