Tegenrekening

Wat is een tegenrekening?

Als je een spaarrekening opent, moet je een tegenrekening opgeven. De tegenrekening is altijd een betaalrekening. Vanaf deze rekening doe je de eerste storting op de spaarrekening. Banken gebruiken dit om je identiteit te controleren. Als je geld van je spaarrekening wilt opnemen, gaat dat standaard naar de tegenrekening. Vanaf die rekening kun je het contant opnemen of overschrijven naar anderen.

Waarom is een tegenrekening nodig?

Een tegenrekening zorgt voor extra veiligheid. Als het geld van je spaarrekening alleen naar je vaste tegenrekening overgeschreven kan worden, kunnen hackers niet zomaar jouw geld naar hun eigen rekening overmaken. Ze zullen dan zowel over je spaarrekening als over je betaalrekening moeten kunnen beschikken.

Bovendien is het zo dat als je vanaf je spaarrekening geld zou kunnen overmaken naar elke willekeurige andere rekening, het meer een betaal- dan een spaarrekening zou zijn.

Moet de tegenrekening een rekening bij dezelfde bank zijn?

Sommige banken koppelen hun spaarrekeningen aan hun eigen betaalrekeningen. Je kunt dan alleen een spaarrekening openen als je eerst een betaalrekening opent. De spaarrekening kan dan hetzelfde rekeningnummer hebben als je betaalrekening.

Dit kan ongunstig zijn als je al een betaalrekening hebt die je niet wilt opzeggen. Voor betaalrekeningen moet je vaak betalen. De rente die je krijgt, weegt niet snel op tegen de kosten van de extra betaalrekening. Voorbeelden van banken die hun spaarrekeningen koppelen aan hun betaalrekening, zijn ING en Rabobank.

Er zijn banken die wel een betaalrekening hebben, maar waar je ook een spaarrekening kunt openen met een tegenrekening bij een andere bank. Voorbeelden hiervan zijn ASN en SNS. Er zijn ook banken die helemaal geen betaalrekening aanbieden. Dan heb je altijd een betaalrekening bij een andere bank nodig om een spaarrekening te kunnen openen.

Voordeel van een spaarrekening die niet gekoppeld is aan de betaalrekening en dus een eigen rekeningnummer heeft, is dat je ook vanaf andere rekeningen geld kunt ontvangen op je spaarrekening. Wil iemand je een geldbedrag cadeau doen, dan kan hij dat direct op je spaarrekening storten.