Als je een auto hebt, ben je verplicht die te verzekeren. Je hoeft echter alleen maar een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt schade die jij met je auto aan anderen toebrengt. Wil je echter ook dat schade aan jouw auto gedekt is, dan moet je een uitgebreidere verzekering nemen. Je kunt dan kiezen uit een Beperkt Casco verzekering of een All Risk verzekering. All Risk wordt ook wel Uitgebreid Casco of Volledig Casco genoemd.
Wat is de All Risk verzekering?
De All Risk autoverzekering dekt vrijwel alle schade die aan je auto ontstaat. Of het nu komt doordat jij zelf een aanrijding hebt veroorzaakt of doordat er een flinke hagelbui op je dak is gevallen, het is allemaal gedekt. Ook als iemand opzettelijk je auto beschadigt (vandalisme), kun je een beroep op deze verzekering doen. De belangrijkste dekkingen zijn de volgende:
- Schade aan derden (WA-dekking)
- Brand, explosie, blikseminslag
- Diefstal
- Ruitschade
- Aanrijding met dieren
- Storm, hagel, overstromingen, lawines
- Aanrijdingen, slippen, te water raken
- Ander van buiten komend onheil
Het laatste punt, ander van buiten komend onheil, geeft aan dat alle schadeoorzaken van buitenaf gedekt zijn. Gaat je auto echter kapot door bijvoorbeeld slijtage, dan is dat geen van buiten komend onheil en is het dus niet gedekt. Sommige autoverzekeringen bieden wel pechhulp aan, maar ook daar is de reparatie zelf niet gedekt. Alleen de kosten die je maakt om de auto bij de garage te krijgen en eventueel vervangend vervoer krijg je dan vergoed.
Wanneer sluit je een All Risk autoverzekering af?
Een All Risk verzekering is vooral belangrijk voor nieuwere auto’s. Hoe ouder de auto wordt, hoe lager de uitkeringen zijn die gedaan worden. Bij diefstal wordt bijvoorbeeld uitgegaaan van de dagwaarde van de auto. Die zal voor oudere auto’s vaak niet hoog meer zijn. Bovendien zul je bij een oudere auto minder snel ervoor kiezen een kleine schade, bijvoorbeeld een deukje, te laten repareren. De autoverzekering wordt dan al gauw erg duur voor wat je ervoor kunt verwachten. Vuistregel is dat een All Risk verzekering de moeite waard is voor auto’s tot en met vijf jaar oud.
Extra dekkingen
Je auto is al uitgebreid verzekerd met een All Risk verzekering, maar er zijn toch nog extra dekkingen mogelijk. Veel voorkomende zijn de volgende:
- Ongevallen voor inzittenden. Met deze dekking krijg je een vergoeding bij overlijden of blijvende invaliditeit.
- Schadeverzekering inzittenden. Deze dekking geeft een vergoeding bij beschading van spullen die met de auto vervoerd worden en keert uit bij letselschade. Als jij of je passagiers gewond raken bij een verkeersongeval, ben je verzekerd.
- Rechtsbijstandverzekering. Ontstaat er een juridisch conflict in verband met je auto, dan dekt deze uitbreiding van je autoverzekering de kosten.
- Bonusbeschermer. De bonusbeschermer beschermt je bonus: als je een schade claimt, val je normaalgesproken terug op de bonus-malusladder en ga je meer premie betalen. Met een bonusbeschermer blijf je na één schade op dezelfde positie staan en blijft je premie gelijk. Overigens gaat je aantal schadevrije jaren wel achteruit. Als je na een schade en gebruik van de bonusbeschermer over wilt stappen naar een andere verzekeraar, moet je dus wel rekenen op een hogere premie.
Waar moet je op letten bij het afsluiten van de verzekering?
Natuurlijk is de premie van je autoverzekering belangrijk. Maar er zijn meer punten om op te letten. Zo heb je vaak een eigen risico, bijvoorbeeld bij ruitschade. Ook kan het zijn dat je vastzit aan bepaalde schadeherstelbedrijven. Ga je naar een ander bedrijf, dan betaal je een hoger eigen risico.
Niet alle verzekeraars bieden nog een no-claim beschermer aan. Als je dit wel graag wilt, moet je er dus op letten dat jouw verzekeraar deze mogelijkheid biedt. Een laatste punt om op te letten is de periode waarin je de nieuwwaarde van je auto vergoed krijgt bij diefstal of total loss. Soms is dit een jaar, soms tot wel drie jaar. Na deze periode krijg je de dagwaarde van je auto, die veel minder is dan het bedrag dat je nodig hebt om weer een volledig nieuwe auto te kopen.