Tweedehands auto kopen: lenen of private lease?

De financiële vergelijkingssite Geld.nl heeft onderzoek gedaan naar het verschil in kosten tussen lenen voor een tweedehands auto en private lease. Het blijkt dat het kopen van een auto met geleend geld een grote besparing kan opleveren. “Zelfs als je een tweedehands auto koopt die eigenlijk nog zo goed als nieuw is (12 tot 18 maanden oud), ben je met een persoonlijke lening goedkoper uit dan wanneer je dezelfde tweedehandse auto leaset”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Duizenden euro’s besparen door geld te lenen

Geld.nl berekende voor 45 verschillende scenario’s de kosten voor private lease en voor het kopen met een persoonlijke lening. Het resultaat is dat kopen met een persoonlijke lening duizenden euro’s goedkoper is dan de auto private leasen. Uitgangspunt hierbij is dat de auto zeven jaar in bezit blijft. De onderzoekers hielden rekening met een all risk verzekering, wegenbelasting, onderhoudskosten en de restwaarde.

Flexibiliteit

Bulthuis benadrukt dat lenen meer voordelen heeft boven private lease: “Door een lening voor een auto af te sluiten bespaar je dus niet alleen veel geld. Je krijgt er ook flink wat flexibiliteit voor terug.” De flexibiliteit waar zij op doelt, zit hem in het feit dat je een gekochte auto kunt verkopen als je hem niet meer nodig hebt of als je hem niet meer kunt betalen. Van een private leasecontract kom je minder gemakkelijk af.

Kritische kanttekening

Even googelen met de vraag hoe lang mensen hun auto gemiddeld in bezit houden, levert als antwoord op dat dat volgens het CBS in 2016 4,1 jaar is. Dat kan natuurlijk inmiddels veranderd zijn. Als je echter weet dat het in 2006 nog 3,3 jaar was, dan is de kans klein dat mensen hun auto nu gemiddeld zeven jaar willen houden. Alleen 75-plussers houden hun auto gemiddeld zo lang. Wat gebeurt er met de verhouding tussen lenen/kopen en leasen als de bezitsduur wordt teruggebracht naar vier jaar?

Het onderzoek van Geld.nl gaat over het kopen van tweedehands auto’s. Volgens de Consumentenbond is het kopen van een nieuwe auto met geleend geld vaak juist duurder dan private lease.

Dan zijn er nog de voordelen die private lease opleveren. Je hoeft je nergens druk om te maken. Onverwachte kosten zijn er niet en als er iets met de auto is, dan wordt alles voor je geregeld. Dat is ook wat waard voor veel mensen. Dat lenen goedkoper is dan leasen wil dus nog niet zeggen dat het voor iedereen de beste optie is. Bovendien hangt het verschil in kosten af van de specifieke auto. Je zult dus toch altijd eerst zelf een berekening moeten maken.

Bron: Geld.nl