Persoonlijke lening

Je bestedingsruimte vergroten met een persoonlijke lening

Als je een aankoop wilt doen, maar je hebt het geld niet en je hebt geen tijd om eerst te sparen, dan kun je op verschillende manieren aan tijdelijk extra geld komen. Heb je maar kort een niet al te hoog bedrag nodig, gewoon omdat je salaris pas over een paar dagen gestort wordt, dan kun je kiezen voor rood staan. Heb je af en toe wat meer geld nodig en wil je flexibel zijn in wanneer je gebruik maakt van je lening en wanneer niet, dan kun je kiezen voor een doorlopend krediet. Heb je echter eenmalig een groot bedrag nodig, dan is de persoonlijke lening een betere oplossing.

Wat zijn de kenmerken van een persoonlijke lening?

De hoogte van de persoonlijke lening kies je zelf, als je maar binnen de door de bank gestelde grenzen blijft. Je kunt natuurlijk niet onbeperkt veel lenen. Elke maand los je een vast bedrag af. Daarnaast kun je meestal ook extra aflossen. Hoe de maandelijkse aflossing is, hangt af van de looptijd die je hebt gekozen. Hoe meer maanden de lening loopt, hoe meer tijd je hebt om af te lossen en hoe minder je dus per maand betaalt. Omdat je langer leent, zal je op totaalniveau wel een hoger bedrag aan rente betalen. Die rente staat ook al vast op het moment dat je de lening afsluit.

Als je de lening afsluit, wordt het geld meteen op je bankrekening gestort. Dit is dus anders dan bij rood staan of een doorlopend krediet, waar je van dag tot dag kunt bepalen of je gebruik wilt maken van het krediet of niet.

Nog even de belangrijkste kenmerken samengevat:

  • Je kiest zelf de hoogte van de lening, binnen de grenzen die de bank aangeeft.
  • Je krijgt het geleende bedrag meteen op je rekening.
  • Je kiest vooraf zelf een looptijd.
  • De rente staat vast voor de hele looptijd.
  • Je hebt duidelijkheid over je maandelijkse lasten, maar je kunt wel extra aflossen.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Ten opzichte van rood staan en het doorlopend krediet heeft de persoonlijke lening een aantal voordelen:

  • Je kunt meer lenen.
  • De rente is lager dan bij rood staan en staat vast.
  • Je moet verplicht aflossen, wat ervoor zorgt dat je ook weer schuldenvrij wordt. Als je rood staat, moet je af en toe wel een positief saldo hebben, maar daarna kun je gewoon weer rood gaan staan.

En zijn er ook nadelen?

Lenen heeft altijd een groot nadeel: je geeft geld uit dat je niet hebt. Als het enigszins kan, moet je altijd eerst sparen en dan pas het geld uitgeven. Zo weet je zeker dat je niet met een schuld blijft zitten als je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt.