Private lease vermindert leencapaciteit

Slecht nieuws voor wie binnenkort een huis wil kopen en recent een private-leasecontract heeft afgesloten: de waarde van het leasecontract gaat zwaarder meewegen in het bepalen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Doordat je jezelf een maandelijkse betalingsverplichting hebt opgelegd, kun je minder geld lenen. Dat wordt per 1 april 2022 dus nog minder. Nu ook de hypotheekrente weer aan het stijgen is, werd je leencapaciteit toch al lager. Bezint dus eer ge aan een private-leasecontract begint.

Hoe wordt je leencapaciteit bepaald

Er is een aantal factoren dat bepaalt hoe hoog de maximale hypotheek is die je kunt krijgen. Voor de hand ligt dat je inkomen van belang is. Ook is de hoogte van de hypotheekrente van invloed. Hoe hoger de rente, hoe hoger je maandlasten en hoe minder je kunt lenen om tot een verantwoord maandbedrag te komen. Een andere belangrijke factor bestaat uit je overige uitgaven. Heb je al een lening, bijvoorbeeld een oude studieschuld, dan gaat je leencapaciteit omlaag. Ook een private-leasecontract kost je leencapaciteit. Voorheen werd 65% van het totale leasebedrag in het register van het BKR opgenomen. Dat wordt 100%. Je kunt dan dus minder lenen voor andere doeleinden, zoals je hypotheek.

Wat kun je eraan doen?

De beste oplossing is om helemaal geen leasecontract af te sluiten. Maar wat als dat al is gebeurd? In sommige gevallen kun je het contract voortijdig ontbinden of je kunt het afkopen. Als je er op geen enkele manier vanaf komt, is er nog maar een optie: wachten. Als het contract afloopt, kun je weer een hogere hypotheek krijgen.

En als je dan toch privé wilt leasen?

Wacht daar dan mee tot je je hypotheek hebt afgesloten. Een eventueel toekomstig leasecontract heeft dan nog geen invloed op de maximale hoogte van je hypotheek. Bovendien weet je dan wat je maandlasten zijn en kun je beter beoordelen of die lease er nog af kan. Zo niet, dan zul je naar een goedkopere manier van vervoeren moeten gaan uitkijken.