Overlijdensrisicoverzekering voor huurders

Wie samen met zijn of haar partner een hypotheek heeft, heeft daar ook vaak een overlijdensrisicoverzekering bij. Overlijdt een van de twee, dan kan de ander met behulp van de uitkering van die verzekering een deel van de hypotheek aflossen. Zo blijven de maandlasten betaalbaar voor de overgebleven partner. Als je als stel een woning huurt, is de situatie echter anders. Een bedrag ineens helpt niet om de maandlasten te verlagen. Kan de overgebleven partner de hele huur wel in zijn of haar eentje betalen? Verzekeraar Scildon heeft hier iets op bedacht: de overlijdensrisicoverzekering voor huurders. Deze verzekering keert geen eenmalig bedrag uit, maar geeft een maandelijkse uitkering bij overlijden.

Is deze overlijdensrisicoverzekering voor huurders echt nieuw?

Het was al mogelijk om als vorm van pensioenvoorziening een nabestaandenlijfrente te krijgen na overlijden van de partner. Fiscaal wordt dit anders behandeld, maar het resultaat is hetzelfde: de overlevende krijgt een uitkering. Wat dat betreft is er niet veel nieuws onder de zon. De volgende vraag is dan of het echt nodig is om het bedrag in termijnen uit te laten keren. Als begunstigde moet je namelijk wel de waarde van de verzekering bij je box 3 vermogen optellen. Met andere woorden, je betaalt belasting over geld dat je nog niet hebt gekregen. Is het dan niet handiger het geld gewoon in een keer te krijgen en dan uit die spaarpot je huur te betalen?

Soms wel gunstig

Als je niet met geld om kunt gaan en alles meteen uitgeeft, is het wel handig als je er niet direct bij kunt. Zo wordt het geld voor je apart gezet en is het maandelijks beschikbaar voor je huur. Verder weet ik niet hoe het zit met deurwaarders en andere schuldeisers. Ik vermoed dat zij alleen beslag kunnen leggen op het geld dat je daadwerkelijk binnenkrijgt en niet op waar je nog recht op hebt. Zij kunnen dus met deze verzekering niet in een keer een hap uit je vermogen nemen en dat zou gunstig kunnen zijn. Heb je echter je financiën goed op orde, dan zie ik geen voordelen van deze verzekering. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om met je verzekeringsadviseur te bespreken of deze verzekering voor jou wel voordelen heeft.