De overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een vorm van een levensverzekering. Levensverzekeringen keren uit als je overlijdt of als je op een bepaald moment nog leeft. De overlijdensrisicoverzekering is een specifieke vorm van een levensverzekering die uitkeert uit als je overlijdt.

Soms is een overlijdensrisicoverzekering verplicht, bijvoorbeeld als je een hypotheek afsluit. De hypotheekverstrekker wil dan extra zekerheid dat de schuld wordt afgelost als jij of je partner overlijdt.

In andere gevallen kun je er zelf voor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als je je partner goed verzorgd wilt achterlaten als je er niet meer bent, of als je wilt dat je kinderen hun studie kunnen betalen als jij overlijdt, dan is deze verzekering daar een goede methode voor.

Als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten, moet je een aantal keuzes maken:

  • Hoe lang moet de overlijdensrisicoverzekering lopen?
  • Welk bedrag moet uitgekeerd worden bij overlijden?
  • Sluit je de verzekering af op een of twee levens of kies je voor twee aparte verzekeringen?

Looptijd van de overlijdensrisicoverzekering

Er zijn maar weinig dingen zeker in het leven, maar een daarvan is dat het eindig is. Het doel van verzekeren is het afdekken van de financiële gevolgen van overwachte gebeurtenissen. Dat je overlijdt is dus niet onverwacht, alleen het moment waarop wel. Overlijdensrisicoverzekeringen lopen dan ook meestal voor een vooraf bepaalde tijd. Het is niet zeker dat je voor het einde van de looptijd overlijdt en dat er een uitkering zal volgen.

Je kunt de looptijd kiezen aan de hand van je omstandigheden: bijvoorbeeld tot de hypotheek is afgelost of tot je kinderen financieel onafhankelijk zullen zijn. Als er niemand meer afhankelijk is van jouw inkomen of vermogen, heb je geen overlijdensrisicoverzekering nodig. Hoe langer je de looptijd kiest, hoe groter de kans wordt dat je voor die tijd overlijdt en hoe hoger de premie zal zijn.

Het verzekerde bedrag

Hoeveel moet de overlijdensrisicoverzekering uitkeren? Als de verzekering gekoppeld is aan je hypotheek, zal de bank een minimum bedrag eisen. Je kunt een hoger bedrag kiezen, maar daar wordt vooral de bank beter van. Je erfgenamen hebben immers ook nog het huis dat ze kunnen verkopen om de hypotheek af te lossen.

Sluit je de overlijdensrisicoverzekering voor je partner of kinderen af, dan kun je het bedrag vrij kiezen. Je kunt het dan laten afhangen van het inkomen van je partner en de leeftijd van je kinderen. Ook hier geldt weer: hoe meer je wilt, ofwel hoe hoger het verzekerde bedrag is, hoe hoger de premie zal zijn.

Een of twee levens

Als je een partner hebt, dan kun je ervoor kiezen een overlijdensrisicoverzekering te nemen op twee levens. De verzekering keert dan uit als de eerste overlijdt. Dit kan iets goedkoper zijn dan twee aparte verzekeringen. Het hebben van twee aparte verzekeringen heeft echter ook voordelen:

  • Na het eerste overlijden loopt de tweede verzekering gewoon door. Leuk voor je kinderen.
  • Als je uit elkaar gaat, neem je elk je eigen verzekering mee. Je hoeft dan niet opnieuw een verzekering te regelen. Vooral als in de tussentijd je gezondheid achteruit is gegaan, is dat een voordeel.