Knab – een bank maar dan anders

Een bank, maar dan anders. Dat is wat Knab wil zijn. Daarom is de naam ook gelijk aan het woord ‘bank’, maar dan andersom. Zo staat de K van klant voorop, zoals ze zelf zeggen. Wat kun je allemaal met deze bank?

Knab voor particulieren

Betaalrekening

Zoals Knab ooit begonnen is, is Knab er nog steeds: als bank waar je volledig online een betaalrekening kunt openen en beheren. Dat doe je niet via een website maar in de app van de bank. Een betaalrekening is eigenlijk iets meer dan dat: je opent meteen een heel pakket. Voor één vaste prijs krijg je meteen vijf betaalrekeningen met elk een eigen pinpas. Nu kun je je afvragen waar je vijf betaalrekeningen voor nodig hebt. Voor veel mensen zal het niet zo nodig zijn, maar het kan handig zijn als je bepaalde inkomsten en uitgaven wilt scheiden. Inkomsten uit werk en uit bijverdiensten bijvoorbeeld, of uitgaven voor vaste lasten en variabele lasten. Zo kun je meer grip houden op je financiële situatie.

Je kunt zo veel spaarrekeningen aan je rekening koppelen als je wilt. Ook handig is de gratis creditcard en het mobiel betalen. En natuurlijk kun je een rekening alleen voor jezelf openen maar ook eentje op naam van jou en je partner.

Sparen

Met al die spaarrekeningen die je kunt koppelen aan je betaalrekening kun je gemakkelijk potjes maken om voor verschillende doelen te sparen. Op het moment dat ik dit schrijf, krijg je echter geen rente op de spaarrekening. Toch kan het handig zijn om een paar spaarrekeningen te openen. Zo kun je er eentje gebruiken om maandelijks een vast bedrag op te storten voor de kosten van je auto. Heb je dan incidentele uitgaven, zoals een reparatie, dan kun je die daarvan betalen.

Heb je je geld wat langer niet nodig, dan kun je vanuit de app ook meteen een deposito openen. Daarop staat je geld voor een bepaalde tijd vast, bijvoorbeeld 1 jaar of 5 jaar. Gedurende die hele periode krijg je dezelfde, vooraf vastgestelde rente.

Pensioensparen

Bij de meeste banken betaal je een flink bedrag als je een rekening wilt openen die speciaal is bedoeld om voor je pensioen te sparen. Bij Knab regel je het direct vanuit de app. Oké, dat kost ook geld, maar op het moment dat ik dit schrijf is dat slechts 40 euro. Geld dat je op de rekening stort, is aftrekbaar van de belasting. Voorwaarde is dan wel dat je een pensioentekort hebt. En je kunt het niet meer zomaar van de rekening afhalen. Dat kan pas als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dan kun je het geld gebruiken om een pensioenuitkering van te kopen. Tot die tijd kun je kiezen of je je geld tegen een variabele rente laat staan, of dat je het vastzet in deposito’s. Dan krijg je een iets hogere rente, maar als de variabele rente stijgt dan stijgt de rente van je deposito niet mee.

Knab als je een bedrijf hebt

Hoewel Knab begon als een bank voor particulieren, kun je er als zzp’er ook al enige tijd terecht. En dat werkt gewoon hetzelfde als voor particulieren: via een app. Het productaanbod wijkt iets af, maar het lijkt erg op elkaar.

Betalen

Heb je een eigen bedrijf, dan is het handig een aparte bankrekening te hebben voor je zakelijke inkomsten en uitgaven. Bij veel banken betaal je bij zo’n zakelijke rekening een klein bedrag per transactie. Bij Knab is dat ook zo, maar je krijgt wel de eerste 500 transacties gratis. Net als bij de particuliere betaalrekening kun je vijf betaalrekeningen in je pakket openen. Daarnaast open je zo veel spaarrekeningen als je wilt. Als je startende ondernemer bent, krijg je wat leuke extraatjes, zoals korting op de kosten van je bankrekening.

Misschien vraag je je af waarom je een aparte zakelijke rekening zou moeten openen als je ook al vijf betaalrekeningen kunt hebben in je particuliere betaalpakket. Dat is simpelweg een gevolg van het feit dat in de voorwaarden van de privérekening staat dat je de particuliere rekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Dat is iets wat veel andere banken ook in de voorwaarden hebben staan. Je hoeft weliswaar van de belastingdienst geen zakelijke rekening te hebben maar als je een bankrekening wilt voor zakelijk gebruik dan ontkom je er bijna niet aan een extra rekening te openen.

Sparen

Ook zzp’ers sparen. Zo moet je bijvoorbeeld geld opzij zetten voor de inkomstenbelasting en ook je ontvangen btw kun je het beste apart zetten. Hier heeft Knab een handigheidje voor: btw sparen. Als je dit aanzet, wordt automatisch een deel van elk binnenkomende bedrag op een door jou aangegeven spaarrekening gezet. Je kunt zelf instellen welk btw-percentage je hanteert, zodat het juiste bedrag apart wordt gezet. Zo hoef je er zelf niet meer aan te denken dat je het btw-bedrag niet zelf mag uitgeven omdat je dat later nog aan de belastingdienst moet afdragen.

Verzekeren

Knab is een bank, geen verzekeringsmaatschappij. Toch kun je er diverse zakelijke verzekeringen afsluiten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, een ongevallenverzekering en een alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Sluit je een verzekering af, dan doe je dat via de Knab-app bij een partner van de bank.

Boekhouden

De schrik van elke ondernemer? Hoezo, boekhouden is toch helemaal niet moeilijk? Niet als je je bankrekening kunt koppelen aan je boekhoudpakket. Je Knab-rekening kun je voor een maandelijks bedrag koppelen aan diverse boekhoudpakketten. Alle transacties op je rekening worden dan automatisch in je boekhouding verwerkt.

Is Knab iets voor jou?

Bij Knab regel je alles via de app. Ook contact met de bank gaat gemakkelijk via de chat-functie. Bellen kan ook, maar een kantoor bezoeken zit er niet in want die heeft de bank niet. Regel je graag alles zelf online? Dan is deze bank een optie voor jou. Verder moet je een vergelijking maken met de kosten en de diensten van andere banken. Kijk bijvoorbeeld ook of je rood kunt staan en hoeveel dat kost en hoeveel je extra betaalt als je een creditcard wilt. Voor diensten die je niet gebruikt, wil je ook niet betalen dus let er ook op dat een duurdere rekening niet te compleet is voor jou.