Wat is de rentevaste periode bij een hypotheek?

Als je een hypotheek afsluit, moet je een keuze maken voor de rentevaste periode. Wat houdt dat in en wat kun je het beste kiezen?

Wat is de rentevaste periode?

De rentevaste periode geeft aan hoe lang het rentepercentage dat je betaalt voor je hypotheek, gelijk blijft. Tijdens de rentevaste periode weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt de rente en aflossing zoals is afgesproken met de geldverstrekker. Als in de tussentijd de rente voor nieuwe hypotheken stijgt, blijf jij het lage tarief betalen. En andersom: als de rente daalt, blijf je het hoge percentage betalen.

De rentevaste periode kan bijvoorbeeld een jaar zijn, of vijf jaar, of twintig of dertig jaar. Verschillende banken kunnen verschillende termijnen aanbieden. Ook kun je kiezen voor een variabele rente. Hierbij wordt de rente regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, aangepast.

Als de rentevaste periode voorbij is, kun je de rente opnieuw vastzetten. Je kunt dan kiezen voor dezelfde periode, of een andere, net wat op dat moment beter uitkomt. Je maandlasten zullen op dat moment veranderen, afhankelijk van de nieuwe rente die je gaat betalen.

Hoe lang moet je je rente vastzetten?

Welke termijn gunstig is, hangt van verschillende factoren af. Het is verstandig dit met je hypotheekadviseur te bespreken. Een paar dingen waar je aan moet denken, zijn de volgende:

  • Zekerheid: hoe langer je de rente vastzet, hoe meer zekerheid je hebt over in de toekomst te betalen bedragen.
  • Toekomstverwachtingen: als de verwachting is dat de rente gaat stijgen, kun je hem het best langere tijd vastzetten. Dan blijf je profiteren van het huidige tarief. Denk je dat de rente gaat dalen, dan kun je hem beter kort vastzetten zodat je later kunt overstappen op het lagere rentepercentage.
  • Mogelijkheid van meeverhuizen rente: is het mogelijk de rente mee te verhuizen als je een andere woning koopt? Is dat niet het geval, dan kun je hem misschien beter niet langer vastzetten dan dat je verwacht in je huis te blijven wonen.
  • Extra aflossen: bij de meeste hypotheken mag je jaarlijks 10% of 20% van de hoofdsom boetevrij extra aflossen. Verwacht je meer te willen aflossen? Dan is een kortere rentevaste periode soms voordeliger. Als de huidige rente lager is dan die jij betaalt, dan moet je boeterente betalen. Dit hoeft echter niet als je aflost op het moment dat de rentevaste periode eindigt.