Vervangend vervoer (reisverzekering)

Op reis met je eigen auto

Je moet er niet aan denken: rijd je ergens midden in Frankrijk, houdt je auto er opeens mee op. Dan ben je blij dat je een reisverzekering hebt. Maar heb je daar wel wat aan als je auto stuk gaat? Het antwoord is: nee, niet zonder meer. Je zult dan een aanvulling voor pech onderweg en vervangend vervoer moeten hebben.

Dekking voor vervangend vervoer

Als je met de auto op vakantie gaat, is het verstandig te zorgen dat je verzekerd bent voor onvoorziene omstandigheden die te maken hebben met die auto. De auto kan gestolen worden of je kunt pech onderweg krijgen. Meestal zijn de kosten die je hierdoor maakt, niet standaard meeverzekerd in de reisverzekering. De aanvullende dekking Vervangend vervoer helpt je met een vervangend vervoermiddel als je auto niet snel genoeg gemaakt kan worden. Als je moet wachten op de reparatie, vergoedt de verzekering de kosten voor de overnachtingen.

Vergoedt de verzekering alle kosten?

Het zou mooi zijn dat je de hele reparatie vergoed krijgt als je auto stuk gaat. Dat is echter niet zo. Je krijgt alleen de kosten vergoed die je moet maken om mobiel te blijven, dus bijvoorbeeld voor het huren van een vervangend voertuig. Ook het vervoeren van je auto terug naar Nederland wordt vergoed. Reparatie moet je zelf betalen. Dat is ook niet vreemd, want als je auto gewoon thuis kapotgaat dan ben je daar ook niet voor verzekerd.

Ook als je auto al wat ouder is moet je opletten. Het kan zijn dat de verzekeraar dan extra eisen stelt. Lees dus altijd de voorwaarden van je verzekering voordat je vertrekt.

Is de dekking Vervangend vervoer altijd nodig?

Als je niet met de auto op vakantie gaat, heb je deze dekking natuurlijk niet nodig. Maar ook als je wel met de auto gaat, is het niet altijd nodig deze aanvullende dekking af te sluiten. Mogelijk ben je er zelfs al dubbel voor verzekerd. Je kunt namelijk vervangend vervoer ook meeverzekeren in je autoverzekering. Daarnaast heb je misschien een abonnement op pechhulp, bijvoorbeeld via je autodealer of de ANWB. Ook daar kan vervangend vervoer in meegenomen zijn. Voordat je de aanvullende verzekering afsluit, moet je dus eerst goed je autoverzekering en pechhulpservice controleren. Je bent vaak voor meer verzekerd dan je denkt!