Schadevrije jaren autoverzekering voortaan overdraagbaar

Goed nieuws voor wie een partner heeft en een groot aantal schadevrije jaren heeft opgebouwd in de autoverzekering. Met ingang van 1 januari 2022 wordt het mogelijk deze over de partners te verdelen na een scheiding en om ze over te dragen aan de overgebleven partner van een overledene met een autoverzekering. Bovendien wordt het mogelijk schadevrije jaren uit het buitenland of van een leasecontract over te nemen naar een Nederlandse autoverzekering.

Wat zijn schadevrije jaren?

Als je voor het eerst een auto koopt en daar een verzekering voor afsluit, dan start je premie op een bepaalde basispositie. Als je na een jaar geen schades hebt geclaimd, dan krijg je één schadevrij jaar. Je klimt dan een trede op de bonus-malusladder. Deze ladder bepaalt hoeveel premie je betaalt. Hoe langer je schadevrij rijdt en dus hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe minder premie je betaalt. Tot een bepaald maximum natuurlijk, anders zou je geld toe kunnen krijgen als je geen schades claimt.

Heb je wel een schade geclaimd, dan zak je omlaag op de ladder. Meestal kost een schade vijf schadevrije jaren. Je moet dan weer meer premie betalen. Het is dan ook belangrijk om de jaren dat je zonder schade rijdt, ook daadwerkelijk te kunnen inzetten voor je verzekering.

Waarom zou je schadevrije jaren mislopen?

Behalve door een schade te claimen zijn er nog een paar manieren om je schadevrije jaren kwijt te raken. Stel dat je bent getrouwd en de autoverzekering van jullie gezamenlijke auto staat op de naam van je partner. Als hij of zij overlijdt, moet je de verzekering op jouw naam laten zetten. Dat telt dan als een nieuwe verzekering en je moet weer helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren en korting. Ander voorbeeld: jij en je partner gaan uit elkaar. De autoverzekering staat op naam van je partner. Je partner mag dan de verzekering en de schadevrije jaren houden. Ook als jij net zo vaak in de auto reed.

Maar dat is nog niet alles. Als je jarenlang probleemloos in een leaseauto hebt rondgereden en je stapt over op een privéauto, heb je ook niets aan je goede gedrag. Je begint gewoon weer op nul. Ook als je al eerder een eigen auto hebt gehad maar dat is meer dan drie jaar geleden.

Wat gaat er veranderen?

De autoverzekeraars die lid zijn van het Verbond van Verzekeraars hebben met elkaar afgesproken om de volgende veranderingen door te voeren:

  • Bij overlijden van de verzekerde partner mag de achtergebleven partner de schadevrije jaren overnemen, mits deze op hetzelfde adres staat in geschreven en een rijbewijs heeft.
  • In geval van een scheiding kunnen de schadevrije jaren verdeeld worden over beide partners. De verzekerde partner bepaalt de verdeling.
  • Schadevrije jaren opgebouwd tijdens een leasecontract kunnen overgenomen naar een verzekering voor een privéauto.
  • In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren kunnen overgezet worden naar Nederland.

Het enige wat nog niet gaat lukken is het bewaren schadevrije jaren die voor de start van een leasecontract zijn opgebouwd. Er is dus nog werk aan de winkel!

Met dank aan: het Verbond van Verzekeraars