Rood staan

Tijdelijk geld lenen

Soms duurt de maand gewoon net wat langer dan je banksaldo aan kan. Dan is het handig als je rood mag staan. Rood staan houdt in dat je een negatief saldo op je betaalrekening hebt. Je hebt dus meer geld uitgegeven dan je had. Om op deze manier geld te lenen, moet je wel toestemming van je bank hebben. De bank geeft je dat geld niet zomaar. Je zult het een keer terug moeten betalen en je zult er rente over moeten betalen.

Voorwaarden voor rood staan

Rente

Rood staan is een hele flexibele vorm van geld lenen. Je leent wat als het jou uitkomt en betaalt het terug als je weer geld hebt. Om jou die flexibiliteit te kunnen bieden, wil de bank goed beloond worden. Daarom is de rente over het bedrag dat je rood staat, vrij hoog. Zolang je geen geld leent, betaal je echter ook geen rente.

Maximumbedrag

Als je van je bank rood mag staan, dan zit er een maximum aan het bedrag dat je banksaldo negatief mag worden. Dit maximum hangt meestal af van je inkomen. Vaak moet je dan ook inkomsten hebben om rood te kunnen staan. Dat is ook wel logisch, want zonder inkomsten kun je je lening niet aflossen.

Soms kan het maximale bedrag ook van andere zaken afhankelijk zijn, bijvoorbeeld je maandelijkse vaste lasten. Dit kan per bank verschillen. Als je bijvoorbeeld €500 rood mag staan, dan kun je tot dat bedrag gewoon doorgaan met betalen en pinnen, ook al is je bankrekening helemaal leeg.

Positief saldo

Bij sommige banken moet je regelmatig een positief saldo op je rekening hebben. Bij andere banken hoeft dat niet. Omdat rood staan bedoeld is als tijdelijke oplossing, is het een relatief dure manier om geld te lenen. Als het je dus niet lukt je saldo het grootste deel van de tijd positief te houden, dan kun je beter eens gaan kijken naar een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Of, nog beter, proberen je uitgaven meer in lijn te brengen met je inkomsten.