Je zorgverzekering: een jaarlijks terugkerende zorg
Elk jaar weer moet je je verdiepen in je zorgverzekering. De premies veranderen elk jaar dus als je niet te veel wilt betalen, moet je er wel even voor gaan zitten. Je wilt natuurlijk de zorgverzekering die het beste bij jouw situatie past. Een van de keuzes die je elk jaar opnieuw kunt maken, is of je een restitutiepolis wilt, een naturapolis of een combinatie van beiden. Hier gaan we verder in op de restitutiepolis.
Wat is een restitutiepolis
Het woord ‘restitutie’ betekent ‘teruggave’. Bij een restitutiepolis worden dan ook je uitgaven voor zorg aan jou teruggegeven. Dit houdt in dat je in principe zelf de rekeningen van je huisarts, ziekenhuis en overige zorg moet voorschieten. Vervolgens kun je het bij je verzekeraar declareren. Je bent helemaal vrij in je keuze van een zorgverlener. Je verzekeraar zal altijd moeten betalen.
Rekeningen in de zorg kunnen vaak hoog oplopen. Gelukkig hebben verzekeraars contracten met veel zorgaanbieders. Ga je naar een van de gecontracteerde aanbieders, dan gaat de rekening rechtstreeks naar de verzekeraar. Kies je een andere zorgverlener, dan krijg jij de rekening thuisgestuurd.
Voordelen van een restitutiepolis
Een groot voordeel van de restitutiepolis is dat je volledig vrij bent in de keuze van de zorgaanbieder. Als je al goede ervaringen hebt met een bepaalde arts, maar deze heeft geen contract met je zorgverzekeraar, dan kun je toch bij deze arts terecht en krijg je de rekening (gedeeltelijk) vergoed.
Nadelen van een restitutiepolis
- Voorschieten van rekeningen: doktersrekeningen kunnen erg hoog zijn. Het zelf voorschieten is dan ook niet voor iedereen weggelegd.
- Niet altijd 100% vergoeding van zorgkosten: de zorgverzekeraar is niet bereid zonder meer alles te betalen wat er maar gedeclareerd wordt. Hij probeert zijn uitgaven onder controle te houden door niet de werkelijke kosten te vergoeden, maar maximaal het volgens de verzekeraar gebruikelijke tarief. Dit kan bijvoorbeeld het tarief zijn dat is afgesproken met zorgaanbieders waar een contract mee is gesloten. Vraagt jouw zorgverlener een hoger tarief, dan moet je het meerdere zelf bijbetalen. Let er goed op wat voor regeling de verzekeraar van jouw keuze heeft!
- Hogere premie: zorgverzekeraars willen liever niet meer vergoeden dan nodig is. Daarom proberen ze met zorgaanbieders een zo laag mogelijke vergoeding af te spreken. Omdat je met een naturapolis niet per se naar die goedkoopste aanbieders toe hoeft, moet je meer premie betalen. Zo hopen ze je meteen aan te moedigen toch maar een naturapolis te nemen.