Reisverzekering: de basis

Goed verzekerd op vakantie

Nederlanders staan erom bekend dat ze zich goed verzekeren, soms zelfs te goed. Niet alle verzekeringen die we afsluiten, zijn even hard nodig. Een verzekering die je zeker wel zou moeten hebben als je op reis gaat, is de reisverzekering. Vakantie zou vooral leuk moeten zijn. Als er echter onverwachte dingen gebeuren, kan het zomaar op een financieel drama uitlopen.

Wat dekt een reisverzekering?

Bagage

Bijna niemand gaat op pad zonder bagage. En als je naar een ver land gaat, of gewoon een mooi gebied in de buurt, neem je natuurlijk je fototoestel mee. En je dure zonnebril. Of je ski-uitrusting. Als je kleine kinderen hebt, gaat er een complete uitrusting mee om de kinderen te vervoeren en te vermaken, denk bijvoorbeeld aan de kinderwagen. Als je alles optelt, kan je bagage een aardige waarde hebben. Als dit onderweg beschadigd raakt of gestolen wordt, heb je niet alleen financiële schade, maar het bederft ook je vakantieplezier. De emotionele schade kan een verzekering niet van je overnemen, maar het financiële risico wel.

Hulpverlening

Je bagage is niet het enige dat schade kan oplopen. Jijzelf bent ook kwetsbaar. Stel dat je ziek wordt, waardoor je niet naar huis kunt reizen. Dan is het prettig dat je je geen zorgen hoeft te maken om de kosten van het langere verblijf. Ook als thuis een direct familielid plotseling overlijdt, dan wil je er natuurlijk graag zo snel mogelijk naar toe. De reisverzekering zorgt dat dit mogelijk is.

Je vakantieverblijf

Natuurlijk ben je voorzichtig, maar ook op vakantie kan er wel eens iets kapot gaan. Dan is het prettig te weten dat je verzekering de schade vergoedt.

Wat dekt een reisverzekering niet?

Er zijn ook omstandigheden waarin je geen dekking hebt van de basismodule van je reisverzekering. Een zakenreis moet bijvoorbeeld meestal apart verzekerd worden. Ook als je activiteiten gaat ondernemen die extra risico’s met zich meebrengen, zoals bepaalde gevaarlijke sporten, moet je je vaak apart verzekeren. Daarnaast is er een aantal specifieke dekkingen die je apart kunt afsluiten als je ze nodig hebt. Hierbij kun je denken aan een dekking voor medische kosten, vervangend vervoer en de annuleringsverzekering.

Voor je op reis gaat, is het verstandig je reisverzekering te controleren. Ga je niet langer weg dan de maximaal gedekte reisduur? Ga je op wintersport, zijn ski-ongelukken dan gedekt? Heb je dekking voor medische kosten? Ziekenhuisbezoek is in het buitenland soms duurder dan in Nederland en de Nederlandse zorgverzekering vergoedt niet meer dan het in Nederland gebruikelijke tarief. Hoe zit het met de pechhulp voor je auto? Als je bijvoorbeeld een Wegenwacht-abonnement hebt voor Nederland, moet je voor het buitenland zorgen voor een aanvullende verzekering.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Een andere vraag die je jezelf moet stellen, is of je een kortlopende of een doorlopende reisverzekering neemt. Een kortlopende verzekering geldt alleen voor de reis waarvoor hij wordt afgesloten. Met de doorlopende reisverzekering kun je het hele jaar door op vakantie zonder steeds opnieuw aan je verzekering te hoeven denken. Ga je maar een keer per jaar op vakantie dan zal een kortlopende verzekering meestal het goedkoopste zijn. Je komt daar het best achter door op een vergelijkingssite van verschillende verzekeringen de premies te vergelijken.