Rechtsbijstandverzekering

Een conflict is natuurlijk altijd vervelend. Als het echter zo uit de hand loopt dat je juridische hulp nodig hebt, dan kan het ook nog eens een duur geschil worden. Advocaten zijn niet goedkoop, laat staan rechtszaken. Als je hier mee te maken krijgt, kan het goed zijn een rechtsbijstandverzekering te hebben. De kans op hoge kosten wordt daarmee een stuk kleiner. Toch heeft niet iedereen een rechtsbijstandverzekering nodig.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

De meeste rechtsbijstandverzekeringen bieden verschillende pakketten aan. Het hangt van het pakket af wat er precies gedekt is. Voorbeelden van zulke pakketten zijn:

  • Verkeer
  • Wonen
  • Arbeid en inkomen
  • Vermogen en belastingen

In de basisdekking is ook al het een en ander verzekerd, zoals het verhalen van schade op anderen als zij verantwoordelijk zijn voor de schade. Heb je een conflict met de overheid of over een contract dat je als consument hebt afgesloten, dan kun je ook bij je rechtsbijstandverzekering terecht. En natuurlijk als je beschuldigd wordt van een strafbaar feit. Daar zijn vaak wel allerlei voorwaarden aan verbonden, dus je kunt er niet zonder meer van uitgaan dat alles gedekt is.

Verkeer

Als je een auto hebt, is het verstandig de dekking Verkeer af te sluiten. Op de weg zit een ongeluk in een klein hoekje. Als je er met de tegenpartij niet uitkomt, is een rechtsbijstandverzekering handig. Overigens hoef je niet speciaal voor de auto een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je kunt deze dekking ook bij je autoverzekering afsluiten.

Wonen

Ontstaan er conflicten rond je huurwoning of je eigen woning, dan heb je de dekking Wonen nodig. Je kunt bijvoorbeeld onenigheid krijgen over een huurverhoging of bij de verkoop van je eigen woning.

Arbeid en inkomen

De werkvloer is een typische plek waar veel problemen ontstaan. Stel dat je werkgever je plotseling vertelt dat hij je gaat ontslaan. Dan wil je een zo goed mogelijke regeling krijgen. Een goede advocaat kan je daar bij helpen. Moet je de advocaat zelf betalen, dan ben je een groot deel van je ontslagvergoeding meteen weer kwijt.

Vermogen en belastingen

Heb je geen geld, dan zul je daar ook niet snel conflicten over krijgen. Belasting betalen we echter allemaal. En we zullen het lang niet altijd eens zijn met beslissingen van de belastingdienst.

Moet je een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Veel mensen zullen denken dat de kans dat ze rechtsbijstand nodig hebben, klein is. Als het echter gebeurt, ben je wel meteen veel geld kwijt. Heb je dat geld, dan heb je geen verzekering nodig. Heb je het geld niet of heb je het er niet voor over, dan kan het handig zijn een rechtsbijstandverzekering met de voor jou van toepassing zijnde dekkingen af te sluiten. Zo’n verzekering is al snel goedkoper dan een beperkt aantal uren juridische hulp. Bovendien kun je ook vaak advies vragen zonder dat er direct een conflict aan ten grondslag ligt.

Houd er wel rekening mee dat de rechtsbijstandverzekering pas in actie komt als er een minimaal bedrag van bijvoorbeeld 200 euro in het geding is. Daarnaast worden externe kosten, zoals proceskosten of het inhuren van experts, vaak maar beperkt vergoed.