In een waterrijk land als Nederland hebben veel mensen een boot. Heerlijk ontspannen op het water bivakkeren is voor velen de beste besteding van een zomerse dag. Net als op de weg is het echter ook op het water nogal eens druk. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Het is prettig als je een goede pleziervaartuigenverzekering hebt als het een keer mis gaat.
Dekkingen van de pleziervaartuigenverzekering
Verschillende verzekeraars bieden verschillende dekkingen aan. De meest voorkomende zijn de volgende:
- WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): dekt schade die met de boot veroorzaakt wordt aan anderen;
- WA + Beperkt casco: dekt naast aansprakelijkheid ook een beperkt aantal soorten schades aan de eigen boot, bijvoorbeeld aanvaringen, brandschade en diefstal;
- WA + Uitgebreid casco: dekt naast aansprakelijkheid een groot aantal schades aan de eigen boot. Vaak zijn alle schadeoorzaken verzekerd, behalve als ze specifiek uitgesloten zijn.
Eigenlijk lijken pleziervaartuigenverzekeringen dus heel erg op autoverzekeringen. Net zoals je voor je auto een rijbewijs nodig hebt, moet je voor boten langer dan 15 meter en motorboten die harder kunnen dan 20 km/u een vaarbewijs hebben. Ben je verplicht een vaarbewijs te hebben maar vaar je rond zonder, dan geeft je verzekering meestal geen dekking.
Wanneer moet je een bootverzekering afsluiten
Schade kan op twee manieren ontstaan: je veroorzaakt zelf, met je boot, schade aan de spullen van een ander, of jouw boot raakt beschadigd of wordt gestolen. In het eerste geval kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsdekking van je verzekering, in het tweede geval heb je een casco-dekking nodig. Heb je een klein bootje, dan kan het zijn dat de aansprakelijkheid meeverzekerd is bij je AVP (AansprakelijkheidsVerzekering Particulieren). Controleer dit altijd even in je polisvoorwaarden. Grotere boten zijn meestal uitgesloten en hebben een eigen verzekering nodig.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor je pleziervaartuig is in principe niet verplicht. De verzekering kan in specifieke situaties wel verplicht gesteld worden, bijvoorbeeld in jachthavens of op bepaalde vaarwateren. Ook al is een verzekering niet verplicht, verstandig is het zeker om er wel een af te sluiten, in ieder geval een aansprakelijkheidsdekking.
Een casco-verzekering heb je alleen nodig als je de financiële gevolgen van een schade niet zelf kunt of wilt dragen. Heb je net je laatste centen uitgegeven aan een luxe jacht, dan zou het wel erg zuur zijn als het gestolen wordt. Is je boot echter oud en niet veel meer waard, dan is de kans groot dat je geen groot verlies lijdt als je boot beschadigd raakt.
Waar verzeker je je boot
Pleziervaartuigenverzekeringen kun je afsluiten bij veel verzekeraars. Bij vergelijkingssite independer.nl kun je echter geen bootverzekeringen vergelijken. Met behulp van Google zijn wel een aantal vergelijkingssites te vinden, maar die vergelijken vaak maar een beperkt aantal verzekeraars. Het kan dus geen kwaad zelf vergelijkingen te maken door op verschillende websites premieberekeningen te doen en de voorwaarden te bekijken.