Pas op voor finfluencers!

Eind december 2021 kwam de AFM met de resultaten van een verkennend onderzoek naar ruim 150 finfluencers. Het blijkt dat veel van deze bloggers zich niet aan de regels houden. Finfluencers zijn bloggers en andere influencers die zich op sociale media specifiek uitspreken over beleggen. Hiermee maken ze beleggen toegankelijker, doordat ze informatie verschaffen, maar ze zijn daarbij vaak niet neutraal en transparant.

Het belang van de volgers

Als je op internet informatie zoekt over beleggen, wil je er zeker van kunnen zijn dat de informatie klopt en dat het je niet een richting op stuurt die niet bij je situatie past. Nu hebben veel finfluencers volgens de AFM geen financiële opleiding of werkervaring terwijl de volgers ze wel als expert zien. Kun je er dan wel op vertrouwen dat de finfluencers jouw belang voorop stellen?

Neutraliteit en transparantie van de finfluencers

Waarom doen finfluencers wat ze doen? De meesten zullen het niet doen om de wereld te verbeteren. Ze willen geld verdienen. En dat doe je door je te laten betalen voor wat je doet. Als een bedrijf iemand betaalt om over zijn producten te schrijven, weet je al vrij zeker dat er geen sprake is van neutraliteit. Zo’n verhaal zal immers de negatieve kanten niet groot naar voren brengen want het is eigenlijk een verkapt reclamepraatje.

En dan de transparantie. Sommige finfluencer bevelen producten aan omdat zij een bedrag krijgen per aangebrachte klant. Dat zeggen ze er echter niet altijd bij. Bovendien is dit niet eens toegestaan: het aanbrengen van klanten tegen een vergoeding valt onder het provisieverbod voor beleggingsondernemingen.

Vergunning voor financieel advies

Wie financieel advies wil geven, heeft een vergunning van de AFM nodig. De meeste finfluencers zullen die niet hebben. Ze zetten dan ook vaak op hun website dat ze geen financieel advies geven. De vraag is echter of ze dat niet toch doen, bijvoorbeeld in reactie op vragen of in online groepen. De AFM heeft dit niet onderzocht, maar aangezien de grens tussen wel of niet adviseren niet altijd duidelijk is, lijkt me dat het best wel eens mis zal gaan.

Hoeveel risico?

Beleggen kent risico’s. Kies je voor risicovolle producten, dan kun je veel geld verliezen. Koop je zo’n product op aanraden van een finfluencer, dan denk je misschien dat je goed zit, maar dat kan tegenvallen. Sommige finfluencers werken samen met aanbieders zonder vergunning. “De AFM heeft tientallen meldingen gekregen van consumenten die door tips van finfluencers veel geld hebben verloren”, zo wordt vermeld op de website van de AFM.

Finfluencers dan maar negeren?

Als je overweegt om te gaan beleggen, kun je prima informatie op internet zoeken. Let er wel op dat je alleen naar de objectieve informatie kijkt. Dus als iemand zegt dat je een specifiek product moet kopen, moet je op je hoede zijn. Legt iemand alleen uit wat de verschillen tussen producten zijn, dan kun je er misschien wel wat van opsteken. Voel je je niet zeker genoeg om zelf beslissingen te nemen omtrent beleggingen? Ga dan vooral naar een echte financieel adviseur met verstand van beleggen.

Informatie van de AFM afkomstig van: https://afm.nl/nl-nl/nieuws/2021/december/verkenning-finfluencers