Onderhandse lening

Wat is een onderhandse lening?

Als je een lening nodig hebt, is het niet altijd nodig om bij de bank aan te kloppen. Het is ook mogelijk rechtstreeks van familie of vrienden te lenen. Als jij geld nodig hebt om een bedrijf te beginnen, maar de bank gelooft er niet in, dan krijg je niets. Je buurman kent jou en je plannen misschien beter en ziet wel toekomst in je ideeën. Als hij je dan geld leent, is er sprake van een onderhandse lening. Een onderhandse lening kun je gebruiken waarvoor je maar wilt. Dus niet alleen voor het starten van een eigen bedrijf, maar ook voor de financiering van een woning of voor een luxe vakantie. Als iemand bereid is je er het geld voor te lenen, mag jij het ervoor gebruiken.

Voordelen onderhandse lening

Omdat je de lening direct met iemand afsluit, kun je samen de voorwaarden bepalen. Deze kunnen daardoor minder streng zijn dan de voorwaarden die banken hanteren. Je hebt meer vrijheid om afspraken te maken over de tijd waarbinnen je de lening moet aflossen en over de hoogte van de rente. De rente mag overigens niet te laag zijn. Als de rente lager dan marktconform is, kan de belastingdienst het als een schenking gaan zien en moet je daar belasting over gaan betalen.

Als je de onderhandse lening gebruikt voor de aanschaf van een huis, ziet de belastingdienst dit als een hypotheek. De normale regels voor hypotheekrenteaftrek gelden dan ook. Je hebt echter niet de nadelen van een echte hypotheek, zoals de verplichting een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Nog een voordeel van een onderhandse lening is, dat deze niet bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) wordt geregistreerd en er ook geen toetsing bij het BKR plaatsvindt. Als je al geregistreerd staat bij het BKR omdat je al schulden hebt, kun je een onderhandse lening dus nog wel afsluiten. Je moet dan wel zelf in de gaten houden dat je de rentelasten en aflossing nog kunt betalen. Dat je geld kunt lenen, wil niet zeggen dat het altijd verstandig is.

Nadelen onderhandse lening

Onderhandse leningen hebben niet alleen voordelen. Een nadeel is dat je zelf, samen met degene die je het geld leent, verantwoordelijk bent voor het opstellen van de voorwaarden. Als je geen goede afspraken maakt, kan dat tot misverstanden en uiteindelijk tot ruzie leiden. Het is dan ook verstandig een schriftelijk contract op te stellen, hoewel een mondelinge overeenkomst ook geldig is. Op internet zijn voldoende voorbeeldcontracten te vinden, bijvoorbeeld op de website van ABN-AMRO.