Obligaties – beleggen

Wat zijn obligaties?

Bij beleggen denk je al gauw aan aandelen. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om te beleggen, zoals obligaties. Obligaties zijn een soort leningen waar je rente voor krijgt. Een bedrijf, of een land, dat geld nodig heeft, kan obligaties uitgeven. Jij kunt die obligaties kopen. Je geeft dan een lening voor een vooraf vastgestelde looptijd en voor een vast rentepercentage. Na afloop krijg je je inleg terugbetaald.

Vaak hebben obligaties een bepaalde looptijd, bijvoorbeeld een aantal jaren. Het kan ook voorkomen dat de obligaties oneindig doorlopen. Als je zo’n obligatie hebt, krijg je rente maar je inleg krijg je niet terug. Wel kun je de obligatie verkopen.

Geld verdienen met obligaties

Als je een obligatie hebt, krijg je rente. Je leent immers geld uit dus daar moet wat tegenover staan. Die rente is vaak hoger dan op je spaarrekening. Maar er is nog een manier om geld te verdienen met obligaties. Obligaties kun je namelijjk verkopen, ze hebben een waarde. De waarde wordt bepaald door een combinatie van de rente die je krijgt en de rente die je zou krijgen als je nu een nieuwe obligatie zou kopen. Is die rente nu lager, dan levert jouw obligatie dus relatief veel op. Je obligatie is daardoor meer waard geworden. Is de huidige rente echter hoger, dan is jouw obligatie niet interessant en kun je hem niet voor een mooie prijs verkopen.

Risico’s van obligaties

Obligaties worden gezien als vrij risicoloos. Ze zijn echter niet geheel vrij van risico’s. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat het bedrijf dat de obligatie heeft uitgegeven, de rente niet meer kan betalen. Of dat het bedrijf failliet gaat. Je krijgt je inleg dan niet terug. Hoe groter de kans is dat dit zal gebeuren, hoe hoger de rente zal zijn. Je krijgt een compensatie voor het risico dat je neemt. Een obligatie met een laag risico zal dus minder rente opleveren dan een obligatie met een hoger risico.

Een ander risico loop je als je plotseling je geld weer nodig hebt. Als de obligatie in waarde is gedaald en je moet wel verkopen, dan maak je verlies. Ook als de rente stijgt en je verkoopt je obligatie niet, dan maak je verlies. Jij krijgt immers nog steeds die vooraf afgesproken lagere rente terwijl je ook een hogere rente had kunnen krijgen.

Wel of niet beleggen in obligaties?

Of je moet kiezen voor obligaties, hangt van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden af. Heb je absolute zekerheid nodig dat je je inleg terugkrijgt, dan kun je er beter niet aan beginnen. Wil je wel beleggen, maar niet te veel risico nemen, dan zijn obligaties een goede mogelijkheid. Let er dan wel op dat je niet kiest voor obligaties met een rente die te mooi is om waar te zijn.