No claim korting bij je autoverzekering

Als je schadevrij rijdt met je auto, bouw je no claim korting op bij je autoverzekering. Dat betekent dat je elk jaar iets minder premie gaat betalen, totdat je de maximale korting hebt bereikt. De verzekeraar hanteert een zogenaamde bonus/malusladder. Als je een jaar lang geen schades claimt, kom je een trede hoger op de ladder. Claim je wel een schade, dan val je meerdere treden terug.

Kortingspercentage

Als je voor het eerst een auto verzekert, begin je meestal niet op 0. Je begint ergens in het lagere gebied van de bonus/malusladder, bijvoorbeeld met 25%. Dit kan per verzekeraar verschillen. Als je dan in het eerste jaar schade hebt, kun je terugvallen naar 0% of zelfs lager, als je vaker schades claimt. Meestal ligt de maximale korting zo rond de 75%. Je krijgt dan nog wel extra schadevrije jaren, tenzij de verzekeraar daar een maximum voor hanteert, maar je krijgt niet meer korting. Je moet tenslotte nog wel wat premie betalen!

Hoyhoy heeft de bonus/malusladders van een groot aantal verzekeraars op een rij gezet: je vindt ze in dit overzicht.

Wat gebeurt er met je no claim korting als je een schade hebt?

Als je een schade claimt, dan kun je in de bonus/malusladder in je polisvoorwaarden zien hoe ver je naar beneden zakt op de ladder en wat voor gevolgen dat heeft voor je premie. Je moet dan wel weten waar je nu staat. Dat vind je op je polis.

Een voorbeeld

Stel dat je nu 60% no claim korting hebt en je betaalt 50 euro per maand voor je autoverzekering. Dat betekent dan dat je 40% van de basispremie betaalt. Die basispremie is gelijk aan 50/40%*100% = 125 euro. Als je een schade hebt en daardoor terugvalt naar bijvoorbeeld 40% korting, dan ga je 60% maal 125 euro is 75 euro betalen. Dat is een forse stijging van 25 per maand ofwel 300 euro per jaar.

Claimen of zelf betalen?

In het voorbeeld betaal je in het komende jaar 300 euro meer premie. Als je schade kleiner is dan die 300 euro, kun je hem dus beter zelf betalen. Je betaalt echter niet alleen het komende jaar meer premie, maar ook in de daaropvolgende jaren. Je moet immers extra treden omhoog klimmen voor je weer op het niveau zit waar je zat. Dat betekent dat je de komende jaren meer betaalt dan wanneer je geen schade hebt geclaimd. Ook bij een schade groter dan de 300 euro uit het voorbeeld kan het dus voordeling zijn om niet te claimen maar de schade zelf te betalen.

Verlies je altijd no claim korting als je een schade claimt?

Sommige schades worden niet meegeteld voor de no claim korting. Het gaat dan om schades die niet je eigen schuld zijn. Dat zijn voornamelijk de schades die vallen onder de Beperkt Casco-dekking van je autoverzekering, bijvoorbeeld diefstal en ruitschade.

Er zijn echter ook schades die niet je eigen schuld zijn maar waar je wel een hogere premie voor krijgt als je ze claimt. Dit zijn schades die onder de All Riks-dekking vallen. Een voorbeeld daarvan is schade als gevolg van vandalisme. Trapt een onbekende een deuk in je auto, dan mag jij voor de kosten opdraaien.

Sommige verzekeraars bieden een bonusbeschermer aan. De eerste schade die je claimt in een jaar heeft dan geen invloed op je no claim korting. Pas bij de volgende schade gaat je premie omhoog. Je aantal schadevrije jaren wordt wel verminderd. Dat merk je echter pas als je overstapt naar een andere verzekeraar: die gaat dan wel uit van dat lagere aantal schadevrije jaren en schaalt je lager in op de bonus/malusladder.