Naturapolis, wat houdt dat in?

Zorg in natura

Zorgverzekeringen bestaan in verschillende smaken. Zo heb je de naturapolis, de restitutiepolis en een combinatie van beiden. Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat de rekening van de zorgverlener waar jij naar toe wilt, door je zorgverzekeraar wordt vergoed. Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgaanbieders. Niet alle aanbieders krijgen een contract. Sommige zijn te duur volgens de zorgverzekeraars. Als je een naturapolis hebt, moet je goed opletten bij wie je wel en bij wie je niet terecht kan.

Wat houdt een naturapolis in?

Betaling in natura betekent betaling in goederen, niet in geld. Als je naturapolis hebt, krijg je dus niet de kosten van de zorg vergoed, maar je krijgt zorg. De verzekeraar bepaalt bij welke zorgverleners je behandeld mag worden. Jij krijgt de benodigde zorg, de rekening gaat direct naar de zorgverzekeraar.

Als je voor een andere zorgaanbieder kiest

Het kan natuurlijk gebeuren dat je al ervaring met een bepaalde arts hebt en daar graag weer naartoe wilt. Als je zorgverzekeraar geen contract heeft met deze arts, kun je nog steeds bij hem terecht. Je zorgverzekeraar hoeft dan echter niet de kosten te vergoeden. Vaak doen ze het wel, maar met een bepaald maximum of slechts gedeeltelijk. Dit kan voor jou dus erg duur uitpakken.

Voordelen van een naturapolis

De voordelen van een naturapolis zijn voornamelijk voor de zorgverzekeraar. Door te onderhandelen met zorgverleners en de te dure geen contract te geven, houden ze hun uitgaven laag. Voor jou heeft dat als voordeel dat de premie ook laag kan blijven.

Nadelen van een naturapolis

Het belangrijkste nadeel van een naturapolis is dat je niet meer zonder meer bij elke zorgaanbieder terecht kunt. Nu zullen de meeste ziekenhuizen, huisartsen en tandartsen wel een contract hebben met de grootste zorgverzekeraars. In de praktijk zal dit dus zelden een probleem opleveren.

Alleen in hele specifieke gevallen kan het voorkomen dat je de behandeling van de zorgverlener van jouw keuze niet vergoed krijgt. Je zult dan moeten kiezen: een andere zorgverlener of overstappen naar een zorgverzekeraar die wel een contract heeft met de betreffende zorgverlener. Zelf betalen kan natuurlijk ook altijd, maar dat zal voor de meeste mensen geen optie zijn.