Nationale Hypotheek Garantie

Als je een huis koopt, is de kans vrij groot dat je een hypotheek nodig hebt om het huis te betalen. Als je een lening afsluit, brengt dat risico’s met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt worden of gaan scheiden. Dan wordt het opeens een stuk lastiger om die maandlasten op te brengen. In deze situaties is het prettig dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bestaat.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Als je een hypotheek met NHG afsluit, dan beperk je daarmee de risico’s van het niet meer kunnen betalen van je hypotheek. Gebeurt er iets waardoor je inkomen flink omlaag gaat, dan probeert de NHG je eerst te helpen bij het vinden van een oplossing voor je betalingsproblemen. Natuurlijk blijf je zelf als eerste verantwoordelijk en moet je zelf met je hypotheekadviseur of bank contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. De NHG kan echter helpen als je er zelf niet uitkomt. Voorkomen dat je je woning met verlies moet verkopen is immers altijd de beste oplossing!

Moet de woning toch verkocht worden, dan kan er een restschuld overblijven. Als je NHG hebt, kan deze restschuld kwijtgescholden worden. Je moet er dan wel alles aan gedaan hebben om dat te voorkomen.

Omdat de bank het prettig vindt dat je dit extra vangnet hebt, krijg je vaak een lagere hypotheekrente als je NHG hebt. Je betaalt er echter wel een klein bedrag voor, maar dat heb je zo terugverdiend door die lagere rente.

Kan iedereen NHG krijgen?

Om een hypotheek met NHG te krijgen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag het huis niet duurder zijn dan € 231.132. Inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten en overdrachtsbelasing, mag de hypotheek niet hoger zijn dan € 245.000. Deze bedragen gelden sinds juli 2015 en kunnen veranderen. Kijk voor de meest recente bedragen naar de voorwaarden op de website van de NHG. Ook vind je op die website een sneltoets waarmee je kunt berekenen hoeveel je kunt lenen met NHG.