Met pensioen: een bedrag ineens ja of nee

Over anderhalf jaar wordt in Nederland het nieuwe pensioenstelsel actief. Een van de dingen die verandert, is dat iedereen die met pensioen gaat de keuze krijgt om maximaal 10% van de opgebouwde waarde als bedrag ineens te laten uitkeren. Dat heeft dan natuurlijk wel tot gevolg dat de pensioenuitkeringen voor de rest van de looptijd (lees: tot je dood of de dood van je eventuele partner) lager zullen zijn. Wat is het nut van zo’n eenmalige uitkering?

Lasten verlagen

Het klinkt misschien gek, maar door je toekomstige inkomsten te verlagen, kun je je lasten ook verlagen. Dat doe je door je hypotheek (deels) af te lossen met de eenmalige uitkering. Door nu af te lossen, bespaar je op de rente die je anders zou moeten betalen. Hoe voordelig dit daadwerkelijk is, hangt af van hoeveel rente je betaalt en van de verlaging van je pensioen doordat je een deel vervroegd krijgt. Het exacte voordeel (of nadeel) zal dus per situatie verschillen. Wel is het natuurlijk een prettig idee dat je een minder grote schuld hebt.

Sneller profiteren van een bedrag ineens

Stel dat jij iets weet wat je pensioenuitvoerder niet weet, namelijk dat je minder lang zult leven dan gemiddeld, bijvoorbeeld doordat je een slechte gezondheid hebt. Dan vind je het vast een goed idee om een deel van je pensioen naar voren te halen. Zo kun je toch nog een beetje genieten van het geld waar je jarenlang hard voor gewerkt hebt. Ook als je wel verwacht heel oud te worden, kan het leuk zijn nu vast wat extra geld te hebben. Dan kun je nog een wereldreis maken of iets anders duurs doen terwijl je nog relatief jong en gezond bent.

Lager inkomen voor de rest van je leven

Kies je ervoor om een deel van je pensioen vervroegd te laten uitkeren, dan moet je er rekening mee houden dat je de rest van je leven een lagere uitkering krijgt. Heb je een vrij hoog pensioen opgebouwd, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Gebruik je de eenmalige uitkering voor het verlagen van je toekomstige lasten, dan zal je er ook niet veel van merken. Is je pensioenopbouw echter minimaal, dan is het maar de vraag of het verstandig is om er meteen een flinke hap uit te nemen.

De belastingdienst

Net als bij alle andere vormen van inkomen wil de belastingdienst ook een graantje meepikken. Komt jouw totale inkomen in het jaar waarin je de uitkering krijgt, boven een bepaalde grens, dan ga je over het meerdere extra belasting betalen. Dat is iets om goed op te letten, want het is toch zonde om meer van je zuurverdiende pensioen af te moeten staan dan nodig.

Een bedrag ineens: wel of niet doen?

Mocht je erover denken gebruik te maken van de optie om een deel van je pensioen vervroegd te laten uitkeren, ga dan vooral eens praten met iemand die er verstand van heeft. Liefst iemand die jouw financiële situatie goed kent. Het klinkt heel mooi maar voor je eraan begint moet je zeker weten dat je later nog rond kunt komen. Eenmaal gekozen blijft gekozen!

De inspiratie voor dit artikel haalde ik uit dit persbericht van NN.