Medische kosten (reisverzekering)

Onbezorgd op vakantie

Als je op vakantie gaat, denk je liever niet aan de negatieve dingen die kunnen gebeuren. Je kunt uitglijden en je been breken, een ongeluk krijgen of ziek worden. Als je medische hulp nodig hebt in het buitenland, dan kan dat een dure grap worden. Het is dan prettig om te weten dat je goed verzekerd bent.

Zorgverzekering

In Nederland ben je verplicht een zorgverzekering te hebben. De basisverzekering dekt ook kosten voor spoedeisende hulp in het buitenland, bijvoorbeeld als je opeens zorg nodig hebt tijdens je vakantie. De verzekering keert echter niet meer uit dan een bedrag dat in Nederland als redelijk wordt gezien. Behandelingen kunnen in het buitenland, vooral buiten Europa, flink duurder uitpakken. Het verschil zul je zelf moeten bijbetalen, als je niet aanvullend verzekerd bent.

Om deze extra kosten van behandeling in het buitenland te dekken, kun je een aanvullende module afsluiten bij je zorgverzekering. Dat kan soms ook in de loop van het jaar, zodat je niet het hele jaar hoeft te betalen voor een verzekering die je pas bijvoorbeeld in de zomer nodig hebt. Uitzetten kan dan wel pas weer aan het einde van het jaar.

Module Medische kosten van de reisverzekering

Het is ook mogelijk medische kosten in je reisverzekering mee te verzekeren. Wat voor jou het beste is, hangt af van de dekking van de verschillende modules en de kosten.

Sommige reisverzekeringen geven dekking voor medische kosten in hun basisdekking. Je hebt dan geen aanvullende module bij je zorgverzekering nodig. Zitten medische kosten niet in de basisdekking, dan kun je een aanvullende module afsluiten. Als je deze module afsluit in combinatie met een kortlopende reisverzekering, dan verzeker je je ook alleen voor medische kosten gedurende de tijd dat je het nodig hebt. Dat kan goedkoper zijn dan een aanvulling op je zorgverzekering.

Bij een doorlopende reisverzekering moet je erop letten dat je de module later ‘aan’ kunt zetten, als je hem niet meteen nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een reisverzekering afsluit omdat je binnen Nederland op vakantie gaat, dan heb je deze module niet nodig. Ga je een paar maanden later naar het buitenland, dan wil je deze module waarschijnlijk wel meeverzekeren. Het zou jammer zijn als je het hele jaar moet betalen voor iets wat je niet gebruikt.

Gevaarlijke sporten

Sommige sporten leveren zoveel extra kans op ongelukken en verwondingen op, dat ze niet standaard meeverzekerd zijn in je reisverzekering. Voorbeelden hiervan zijn parachutespringen, bergbeklimmen en diepzeeduiken. Overigens bepalen verzekeraars zelf welke sporten ze wel en niet dekken, dus je kunt het beste bij je eigen verzekeraar nagaan of jouw sport is gedekt. Is jouw sport niet gedekt en heeft je verzekeraar ook geen aanvullende module voor deze sporten, dan moet je op zoek naar een speciale reisverzekering voor gevaarlijke sporten.