Het nieuwe kabinet heeft als doel om de komende tien jaar 100.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen. Dat is een gewaagde doelstelling, als je weet dat er in 2021 ‘slechts’ bijna 69.000 nieuwbouwwoningen bijgekomen zijn. En dat het hoogste aantal sinds 2010 71.500 nieuwe woningen was. Deze cijfers van het CBS laten zien dat het niet zo eenvoudig zal zijn het streefaantal te halen. Er zal echter wel wat moeten gebeuren om de doorstroming op de woningmarkt weer op gang te brengen. Mijn idee: bouw multifunctionele woningen voor meerdere doelgroepen tegelijk.
Wiens schuld is het nu eigenlijk?
Als je regelmatig berichten leest over de krapte op de woningmarkt, dan lees je ook dat er verschillende schuldigen aangewezen worden. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat de hypotheekrenteaftrek de boosdoener is. Anderen zeggen dat het de lage hypotheekrente is. Een andere reden die ik hoorde, is dat mensen met een LAT-relatie niet gaan samenwonen. Tot slot zijn de ouderen verkeerd bezig door in hun ruime eengezinswoning te blijven wonen als de kinderen allang het huis uit zijn.
Het stroomt niet door
Ik houd het erop dat er gewoon niet voldoende geschikte woningen beschikbaar zijn voor de mensen die een woning zoeken. Want wie zoeken de woningen? Om te beginnen zijn dat starters die voor het eerst een huis willen kopen. Zij zoeken voornamelijk in het goedkopere segment. Blijkbaar is daar niet veel te vinden. Dan zijn er de doorstromers. Die hebben al een woning maar willen iets anders. Wat ze ook niet vinden. Daarmee blijven ze zitten in de woningen die de starters willen hebben. En dan de ouderen. Willen die wel verhuizen? Een deel misschien wel maar een deel waarschijnlijk ook niet.
Bouw de juiste woningen
Veel van de woningzoekers wachten dus tot iemand anders gaat verhuizen. En die zit zelf ook weer te wachten. Maar wachten ze op elkaar omdat ze de hypotheekrente af kunnen trekken? Of omdat de hypotheekrente zo laag is? Dat lijkt me niet. Woningen bijbouwen lijkt een oplossing te zijn. Dan moeten er echter wel woningen gebouwd worden waar mensen op zitten te wachten. Je hoort soms dat er speciale woningen voor ouderen bij moeten komen. Dan stromen zij door en komen hun woningen vrij voor de middenmoot. De jongeren kunnen dan weer in de huizen van de doorstromers.
Starterswoningen voor senioren
Ik denk dat het niet de oplossing is om volledig in te zetten op de ouderen. Beschikbaarheid van meer starterswoningen zou ook een deel van de druk van de ketel moeten halen. Nog beter zou het zijn om deze twee te combineren. Een overeenkomst tussen starters en ouderen is dat ze meestal alleen of met zijn tweeën zijn, zonder kinderen. Een relatief kleine woning volstaat dan. Voor ouderen is het prettig als alles gelijkvloers is, zodat ze langer in hun huis kunnen blijven als de gezondheid achteruit gaat. Voor jongeren is dat niet zo belangrijk, maar het lijkt me nu ook weer geen struikelblok. Starters en ouderen zouden dus prima in hetzelfde soort huis kunnen wonen!
Ik pleit dus voor multifunctionele woningen in plaats van speciale woningen voor een doelgroep die na verloop van tijd weer gaat krimpen.