Lineaire hypotheek, wat is dat?

Een hypotheekvorm met belastingvoordeel

Een van de weinige hypotheekvormen waarbij je de rente nog van je inkomen mag aftrekken voor de inkomstenbelasting, is de lineaire hypotheek. Deze hypotheekvorm is daarom de moeite van het overwegen waard. Dan is het echter wel belangrijk om te weten waar je je op vastlegt.

Wat betekent lineair

Het woord lineair betekent lijnvormig. Als dit woord gebruikt wordt in relatie tot een hypotheek, dan wordt bedoeld dat de hypotheek gelijkmatig wordt afgelost. Je betaalt dus elke maand hetzelfde bedrag. De schuld neemt dus gelijkmatig af. Als je een grafiek zou tekenen van de hoogte van de hypotheekschuld in de loop van de tijd, dan zie je een rechte lijn die schuin naar beneden loopt. Daarom wordt dit een lineaire hypotheek genoemd.

De maandlasten bij een lineaire hypotheek

Je betaalt elke maand een vast bedrag aan aflossing. Als je niet tussentijds extra aflost, blijft dat bedrag gelijk tot de hele hypotheek is afgelost. Naast de aflossing betaal je ook rente. Omdat je elke maand aflost, wordt je schuld steeds lager. Het rentebedrag wordt daardoor ook steeds lager. In het begin betaal je dus meer dan aan het einde. Daarom is deze hypotheekvorm vooral geschikt voor mensen die een daling van hun inkomen verwachten.

Een voorbeeld

Stel dat je een hypotheek hebt van €100.000 die je in 30 jaar wilt aflossen. Je betaalt 5% rente op jaarbasis en die zet je voor de gehele looptijd van de hypotheek vast. We gaan er voor het gemak van uit dat er geen extra kosten voor bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering zijn. Je lost de hypotheek af in 360 maanden, daarvoor betaal je elke maand €277,78. De eerste maand betaal je rente over de volledige schuld, namelijk €407,41. Je totale bruto maandlast is dus €685,19.

Na tien jaar heb je een derde deel van de hypotheek afgelost. Je betaalt nog steeds €277,78 per maand aan aflossing. Omdat je schuld nog maar €66.666 is, betaal je dan €271,61 rente. Je bruto maandlast is gedaald naar €549,39.

De lineaire hypotheek en de belasting

Om in aanmerking te komen voor aftrek van de rente voor de inkomstenbelasting, moet je verplicht aflossen. De lineaire hypotheek is een van de hypotheekvormen die aan de eisen voldoet om de rente te mogen aftrekken. Omdat je aan het begin van de looptijd een hoog bedrag aan rente betaalt, kun je veel aftrekken. Aan het einde van de looptijd betaal je minder rente en kun je dus minder aftrekken.

De voors en tegens van de lineaire hypotheek

Het kan voordelen hebben om voor een lineaire hypotheek te kiezen:

  • Je kunt de rente aftrekken voor de inkomstenbelasting.
  • Het te betalen bedrag daalt maandelijks. Als je een daling van je inkomen verwacht, is dat gunstig.
  • Aan het einde van de looptijd is de hele lening afgelost.

Als je een stijging van je inkomen verwacht, is de lineaire hypotheek minder voordelig. Je kunt dan overwegen te kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Bij die hypotheekvorm betaal je maandelijks een gelijk bedrag, maar neemt je netto maandbedrag toe doordat je dit voor een steeds kleiner deel uit rente bestaat. Je krijgt dan minder terug van de belasting.