Lease – een alternatief voor kopen

Volgens Van Dale is lease ‘huren op lange termijn, m.n. van duurzame bedrijfsmiddelen zoals machines, auto’s’. Als je bijvoorbeeld een auto leaset, blijft hij dus eigendom van de leasemaatschappij, maar jij mag er gebruik van maken.

Is leasen hetzelfde als huren?

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een huurauto: die wordt ook niet jouw eigendom. Wat is dan het verschil? Zoals de definitie in Van Dale al zegt, is leasen een lange termijn bezigheid. Een leaseauto lease je meestal voor meerdere jaren, terwijl je een huurauto vaak maar voor een dag of een paar dagen huurt.

Een ander verschil tussen huren en leasen is dat je aan het einde van de leasetermijn meestal de optie hebt om het geleasede object te kopen. Je betaalt dan de waarde die de auto op dat moment waard is. Bij huur is die optie er niet.

Is leasen voordelig?

Leasen is vooral gemakkelijk. De leasemaatschappij zorgt voor het onderhoud, de verzekering en de belastingen. Je hoeft zelf alleen te betalen voor de brandstof en eventueel inkomstenbelasting door een bijtelling bij je inkomen. Je hebt dus nauwelijks omkijken naar je auto. Het gevolg is echter wel dat er een extra schakel in de keten zit, die geld moet verdienen. Als je zelf een auto koopt, betaal je de dealer en daarmee is het klaar. Lease je een auto, dan moet de leasemaatschappij ook verdienen. Dat maakt leasen duur.

Als je de keuze hebt tussen leasen en zelf kopen, moet je dus altijd een rekensom maken. Wat ben je straks kwijt aan maandelijks leasebedrag, of als je de auto van je werkgever krijgt, aan bijtelling? En als je hem zelf koopt, wat betaal je dan en hoeveel krijg je eventueel van je werkgever? Het zal voor iedereen verschillend zijn welke optie voordeliger is.

Voor- en nadelen van lease

Als we ervan uitgaan dat je zelf een auto leaset, dan zijn er twee belangrijke voordelen: je weet precies waar je aan toe bent wat kosten betreft en je hoeft niet eerst te sparen voor je in een nieuwe auto kan rijden.

De nadelen zijn echter ook niet onbelangrijk: je sluit een contract voor een bepaalde tijd af. Je kunt er dus niet zomaar tussentijds vanaf. Leasen is relatief duur, vergeleken met zelf kopen. Bovendien bouw je geen schadevrije jaren op bij je autoverzekering, omdat je je auto niet zelf verzekert. Koop je later alsnog zelf een auto, dan moet je gewoon onderaan de bonus-malusladder beginnen, ongeacht hoe lang je al schadevrij gereden hebt.