Klantenkaarten: kopen op krediet

Als je in je portemonnee of aan je sleutelbos kijkt, dan zie je waarschijnlijk een groot aantal klantenkaarten. Deze kaarten kunnen handig zijn als je er korting mee kunt krijgen, zoals de Bonuskaart van Albert Heijn, of als je hem gebruikt om zelf je boodschappen te mogen scannen. Er zijn echter ook klantenkaarten waar je mee uit moet kijken. Dat zijn de klantenkaarten waarmee je ook kunt betalen.

Lenen met klantenkaarten

Als je met zo’n klantenkaart betaalt, moet je het bedrag later terugbetalen. Het is dus een lening. En geld lenen kost geld, veel geld. Het lijkt wel gemakkelijk, nu allerlei spullen kopen en ze pas betalen als je salaris weer gestort is, maar dat kan duur uitpakken. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van je klantenkaart en kijk vooral ook naar het rentepercentage dat je moet betalen.

Red je het echt niet met het geld dat je tot je beschikking hebt, overweeg dan eens om je klantenkaarten op te zeggen en een persoonlijke lening te nemen. Vaak is de rente van zo’n lening lager dan van een klantenkaart. Nog beter is het natuurlijk om zo weinig mogelijk uit te geven, tot je voldoende gespaard hebt voor je aankopen.

Credit card

Een voorbeeld van een klantenkaart waarmee je op krediet kunt kopen, is de kaart van de Bijenkorf. Deze kaart kun je ook als een echte credit card gebruiken: het is een Mastercard die je wereldwijd kunt gebruiken. Het verschil is dat je bij de Bijenkorf kunt sparen voor korting. Als je deze kaart gaat gebruiken, moet je je wel afvragen of je je aankopen ook met credit card betaald zou hebben als je de kaart niet had.

Kopen op afbetaling

Ook bij winkels als Wehkamp kun je vaak op afbetaling betalen. Omdat je niet fysiek naar de winkel gaat, heb je er geen pasje van in je portemonnee, maar het komt op hetzelfde neer. De winkel geeft je de mogelijkheid om iets te kopen zonder dat je het meteen betaalt. Je betaalt vervolgens in termijnen terug. Daarbij kan de rente hoog zijn. Op dit moment (december 2015) vraagt Wehkamp bijvoorbeeld 14% rente op jaarbasis.