Hoe lang zit jij al bij dezelfde autoverzekering?

Zeg eens eerlijk, ben jij wel eens overgestapt naar een andere autoverzekering? Volgens onderzoek van Allianz Direct beantwoordt 41% van de Nederlanders die vraag ontkennend. Dat is veel! Met een beetje zoeken en vergelijken vind je vaak een verzekering die beter en/of goedkoper is. Natuurlijk is het uitzoeken van verzekeringen niet iets wat je graag maandelijks doet. Als je er bijvoorbeeld jaarlijks of bij elke grote wijziging in je leven even voor gaat zitten, dan valt het wel mee, toch?

Waarom zou je overstappen?

Als je tevreden bent over je verzekering en de verzekeraar bij wie je die hebt afgesloten en het je bovendien niet veel uitmaakt hoeveel premie je betaalt, dan hoef je niets te doen. Anders wordt het als de premie je juist wel interesseert maar de verzekeraar niet. Misschien heb je, toen je je autoverzekering afsloot, de laagste premie gevonden. Jaren later kan het echter best zo zijn dat je nu te veel betaalt. De premies stijgen niet even hard bij de verschillende verzekeraars, er komen nieuwe verzekeringen en aangepaste dekkingen bij. Zonder een regelmatige vergelijking weet je dus niet of je nog optimaal zit.

Wanneer moet je autoverzekeringen gaan vergelijken?

Je hoeft geen datum in je agenda te zetten waarop je standaard naar je verzekeringen gaat kijken. Er is een aantal vaste momenten waarop je erbij zou moeten stilstaan. Een lijstje:

  • Als je een andere auto koopt. De premie hangt af van de auto die je hebt. Een andere auto betekent dus een nieuwe premie. Bovendien zal de nieuwe auto meestal nieuwer zijn dan de vorige. Om die reden wil je misschien een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld Allrisk in plaats van alleen WA.
  • Als je gaat verhuizen. In sommige regio’s worden meer schades gemaakt dan in andere. De premie voor je autoverzekering kan dan ook veranderen als je in een ander gebied gaat wonen. Ook als je over korte afstand verhuist, kan het geen kwaad even te controleren wat dat met je premie doet en of je misschien bij een ander beter af bent.
  • Als je veel meer of minder gaat rijden. Soms hangt de premie van je autoverzekering af van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Verandert dat sterkt, dan moet je dat doorgeven aan de verzekeraar en kan je premie aangepast worden.
  • Nadat je een schade hebt geclaimd. Als je schade hebt en je laat die door je autoverzekering betalen, dan ga je in veel gevallen meer premie betalen en raak je schadevrije jaren kwijt. Het kan zijn dat je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent met je nieuwe aantal schadevrije jaren. Even checken dus.
  • Voor de jaarlijkse verlenging van je verzekering. Meestal staat je premie voor een jaar vast. Als het dan weer tijd is voor de jaarlijkse verlenging, kan je premie omhoog gaan. Misschien is in het afgelopen jaar de premie bij andere verzekeraars minder gestegen, of zelfs omlaag gegaan. Dus ook nu is het weer tijd om even te controleren of het beter kan. Bovendien is je auto weer een jaar ouder, dus misschien kun je nu ook toe met een minder uitgebreide dekking.

Hoe vind je de beste autoverzekering?

Als je het echt heel vervelend vindt om in je verzekeringen te duiken, dan kun je het altijd aan een verzekeringsadviseur overlaten. Die zoekt dan maar uit wat voor jou het beste is. Maar je kunt er ook een uitdaging van maken: zoveel mogelijk besparen door de juiste verzekeringen af te sluiten. Je kunt natuurlijk op alle websites van alle kandidaten je premie berekenen, de voorwaarden bekijken en dan een keuze maken. Dan ben je echter wel even bezig. Je bent sneller klaar als je een beperkt aantal vergelijkingssites kiest en daar hetzelfde doet. Je moet er wel rekening mee houden dat niet altijd alle verzekeraars meedoen met alle vergelijkers, dus het kan zijn dat je er eentje misloopt. Mis je er eentje, dan kun je voor die verzekeraar alsnog op de eigen website gaan kijken.

Ik wens je veel succes, maar ook plezier, met het vinden van de beste autoverzekering!