Gevaarlijke sporten (reisverzekering)

Speciale verzekering voor avontuurlijke types

Ben jij een avontuurlijk type? Dan kies je vast niet voor een strandvakantie. Een weekje bergbeklimmen, abseilen of duiken past waarschijnlijk beter bij je. Dan moet je er wel even bij stilstaan dat je reisverzekering ongelukken tijdens deze bezigheden niet standaard dekt. De meeste reisverzekeringen sluiten gevaarlijke sporten uit.

Wat is een gevaarlijke sport?

Voor sommige mensen is een gewone wandeling door de bergen al gevaarlijk, anderen draaien hun hand niet om voor een sprong uit een vliegtuig. Om onduidelijkheid te voorkomen, zetten reisverzekeringen in hun voorwaarden welke sporten zij als gevaarlijk zien. Het kan per verzekeraar verschillen welke sporten uitgesloten zijn. Meestal zullen echter sporten als bergbeklimmen, abseilen, diepzeeduiken en parachutespringen niet verzekerd zijn.

Wintersport is een apart geval. Gezien het aantal gipsvluchten elke winter, zou je denken dat wintersport ook een gevaarlijke sport is. Dit wordt echter zoveel gedaan dat ofwel het standaard meeverzekerd is ofwel er een speciale aanvullende module is voor wintersport.

Je kunt er het beste voor vertrek, of voor je de reisverzekering afsluit, de polivoorwaarden op nalezen. Bij twijfel moet je even contact opnemen met je verzekeraar: het zou toch jammer zijn als je pas als je schade hebt opgelopen erachter komt dat jouw sport toch niet verzekerd is.

Waarom zijn gevaarlijke sporten niet meeverzekerd?

De naam zegt het al: gevaarlijke sporten brengen gevaar met zich mee. De kans dat je spullen beschadigen of dat jij gewond raakt, is aanzienlijk groter dan wanneer je aan het strand ligt. De verzekeraar verwacht dan ook meer geld te moeten uitkeren en daar moet extra premie tegenover staan. Sommige verzekeraars beginnen er zelfs helemaal niet aan.

Hoe moet ik me dan verzekeren?

Omdat je extra risico loopt, is het juist belangrijk je goed te verzekeren. Sommige verzekeraars bieden een aanvullende dekking voor gevaarlijke sporten. Niet alle verzekeraars hebben deze aanvullende dekking. Er zijn ook speciale reisverzekeringen die helemaal gericht zijn op gevaarlijke sporten, bijvoorbeeld de Adventure & Survival Verzekering van Allianz.

Als je een bepaalde sport regelmatig beoefent, dan ben je misschien lid van een vereniging, zoals de NKBV voor bergsport. Dit soort verenigingen biedt ook vaak speciale reisverzekeringen aan waarmee je goed verzekerd bent bij het uitoefenen van de betreffende sport.

Voor een reisverzekering voor gevaarlijke sporten moet je dus iets verder zoeken dan voor een gewone reisverzekering, maar als er onderweg iets gebeurt, dan zul je blij zijn dat je de moeite hebt genomen.