De gemengde verzekering

Wat is een gemengde verzekering?

Zoals je wel een beetje aan de naam kunt zien, is een gemengde verzekering een combinatie van meerdere verzekeringen. Wat je niet kunt zien, is uit welke verzekeringen deze combinatie bestaat. Niet elke willekeurige combinatie van verzekeringen heet een gemengde verzekering. Een combinatie van een opstal- en inboedelverzekering, en eventueel nog een glasverzekering, heet bijvoorbeeld een woonverzekering. Nee, een gemengde verzekering is een specifieke combinatie, namelijk van:

  • een uitkering bij overlijden voor de einddatum van de verzekering,
  • een uitkering bij in leven zijn op de einddatum van de verzekering.

Levensverzekering

Een gemengde verzekering is dus een vorm van een levensverzekering: het wel of niet uitkeren van de verzekering hangt af van het leven van de verzekerde. Nu is het bij de gemengde verzekering zo, dat deze altijd zal uitkeren. Je weet alleen niet precies wanneer. Als je de verzekering afsluit met een looptijd tot en met je AOW-leeftijd, zeg je 67e verjaardag, dan zal de verzekering uitkeren op het moment dat je 67 wordt. Haal je die verjaardag niet, dan keert hij uit als je overlijdt.

Waarom is een gemengde verzekering een verzekering?

Een kenmerk van verzekeren is dat er sprake moet zijn van een onzeker voorval. Bij een autoverzekering is dat bijvoorbeeld de mogelijkheid dat je een aanrijding veroorzaakt. Het kan gebeuren, maar het hoeft niet. In het geval van de gemengde verzekering gaat het er niet om of de gebeurtenis plaatsvindt, dat er uitgekeerd moet worden is zeker. Het onzekere is hier wanneer er uitgekeerd moet worden.

Gemengde verzekering met vaste termijn?

Bij de overlijdensrisicoverzekering is het mogelijk ervoor te kiezen de uitkering pas op de einddatum van de verzekering te laten plaatsvinden. De verzekering keert dus uit op een vast moment, als je voor die tijd bent overleden. Bij de gemengde verzekering kun je niet voor die optie kiezen: dan zou het geen verzekering meer zijn. Je zou dan immers zeker weten dat de verzekering op de einddatum uitkeert, of je nu in leven bent of niet.

Gemengde verzekering op twee levens

Je kunt een gemengde verzekering ook op twee levens afsluiten. De verzekering keert dan uit als:

  • beide verzekerden op de einddatum nog in leven zijn,
  • de eerste van de twee verzekerden overlijdt voor de einddatum.

Je kunt zo’n verzekering afsluiten als je bijvoorbeeld je hypotheek wilt aflossen als je met pensioen gaat. Of eerder als een van jullie voor die tijd overlijdt.