Futures – beleggen

Wat zijn futures?

Future is het Engelse woord voor toekomst. De beleggingsterm ‘future’ heeft een vergelijkbare betekenis. Als je een future koopt, verplicht je jezelf op een bepaald moment in de toekomst een bepaald product te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Dit product kan een fysiek goed zijn, zoals graan of olie, maar kan ook een financieel instrument zijn, zoals aandelen.

In tegenstelling tot bij opties, zit je na de aanschaf van de futures aan de toekomstige transactie vast. Bij opties kun je ervoor kiezen geen gebruik te maken van je recht om te kopen of verkopen, bij futures gaat het om een plicht en zit je er dus aan vast. Overigens wordt meestal het onderliggende product niet fysiek verhandeld: het blijft bij het verrekenen van het verschil in waarde.

Wanneer koop je futures?

Futures koop je voornamelijk om risico’s af te dekken. Stel je voor dat je een groot bedrag aan Amerikaanse dollars binnen gaat krijgen. Misschien ben je bang dat de dollar minder waard wordt ten opzichte van de euro. Dan kun je nu vast een future kopen waarmee je de dollars gegarandeerd voor een bepaalde koers kunt wisselen voor euro’s. Op deze manier dek je het risico af dat je geld minder waard wordt door de daling van de dollarkoers. Als de koers echter stijgt, krijg je minder voor je dollars dan je had kunnen krijgen zonder futures. Zo kun je met een future dus ook geld verliezen.

Zijn futures geschikt voor mij?

Futures zijn voor de particuliere belegger eigenlijk niet geschikt. Ze brengen een groot risico met zich mee: je kunt er veel geld mee verdienen maar je kunt ook het er net zo hard mee kwijtraken. Je moet echt verstand hebben van het product waar de future betrekking op heeft. Alleen als je het geld echt niet nodig hebt, kun je de gok wagen. Je moet er dan wel tegen kunnen dat je je geld kwijtraakt. Als belegging voor je oudedagsvoorziening is dit dus niet zo’n geschikt product. Wil je toch beleggen in futures, bekijk dan vooral eerst even de informatie die de AFM over futures geeft.