Flitskrediet: snel een lening afsluiten

Het kan wel eens voorkomen dat je snel extra geld nodig hebt. Je hebt dan verschillende mogelijkheden. Je kunt tijdelijk rood gaan staan, als je dat mag van je bank. Je kunt gebruik maken van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening afsluiten. Maar je kunt ook een flitskrediet nemen.

Wat is een flitskrediet?

Een flitskrediet is een kleine lening die je heel snel kunt afsluiten. Je moet hem ook vrij snel weer aflossen: binnen een tot drie maanden. Het aanvragen van een flitskrediet kan via internet en is zelfs mogelijk zonder toetsing bij het BKR. Ook met een negatieve BKR-registratie kun je dus een flitskrediet afsluiten. Je kunt dan ook niet veel lenen: maximaal zo’n 1.000 euro.

Aanbieders van flitskredieten moeten een vergunning van de AFM hebben. Daarom moeten ze zich ook aan bepaalde regels houden. Zo mag de rente die je moet betalen, niet hoger dan de wettelijke rente plus 12% zijn. In 2015 is de wettelijke rente 2%, dus mag de rente niet hoger dan 14% zijn. Dat klinkt hoog. Als je echter de maximale ruimte gebruikt: 1.000 euro lenen voor drie maanden, dan betaal je daar maximaal ongeveer 33 euro voor. Dat bedrag is nog te overzien.

Is een flitskrediet een verstandige keuze?

Lenen brengt altijd risico’s met zich mee. Op het moment dat je leent, heb je het geld hard nodig en sta je er misschien niet bij stil dat je het geld niet kunt terugbetalen. Dat kan je een flinke boete opleveren. Het is altijd verstandiger eerst te sparen en dan pas je geld uit te geven. Als het echt niet anders kan, denk dan goed na over hoe je denkt de lening terug te gaan betalen. Als je nu het geld niet hebt, hoe zeker is het dan dat je het later wel hebt?

Zeker als je al een negatieve BKR-notering hebt, moet je uitkijken. Je hebt die notering niet voor niets gekregen. Kortom, het flitskrediet is vooral geschikt voor mensen die normaalgesproken goed rond kunnen komen, maar door omstandigheden toch even snel geld nodig hebben, bijvoorbeeld in afwachting van de storting het volgende salaris.