Financiële influencers: geloof niet alles wat ze zeggen!

Op nu.nl las ik een stuk over financiële influencers. De Autoriteit Financiële Markt (AFM) zou beleggers gewaarschuwd hebben voor het nemen van beslissingen op basis van tips van deze types. Ik voelde me natuurlijk meteen een beetje aangesproken, omdat ik al jaren schrijf voor de website waarop je je nu bevindt. Maar een financiële influencer voel ik me niet. Ik vertel je niet waar je in moet beleggen, niet eens of je wel of niet moet beleggen. Dat is helemaal je eigen keuze. En zo moet het ook zijn. Maar soms heb je gewoon een beetje extra kennis nodig. En die zou je toch gewoon op internet moeten kunnen vinden. Daar wil ik je wel bij helpen.

Wat doet een financiële influencer

Ik moet zeggen dat ik tot vandaag de term ‘financiële influencer’ nog nooit gehoord had. Eerst dus maar eens kijken wat zo iemand nu eigenlijk doet. Een influencer is iemand die een groot netwerk heeft of in ieder geval probeert op te bouwen met als doel zijn of haar volgers te beïnvloeden. Bijvoorbeeld om een bepaald product te kopen. Dat ken ik eigenlijk voornamelijk van cosmetica en mode. Maar blijkbaar proberen mensen het ook met financiële producten. Niet zo sexy lijkt me, maar als het werkt, werkt het. Financiële influencers geven bijvoorbeeld bespaartips, maar sommige wagen zich ook aan beleggingstips. En dan moet je gaan uitkijken.

Nepnieuws

Net zoals met alles wat je leest op internet, moet je je steeds afvragen of het wel waar is wat je leest. Is de bron betrouwbaar? Wil de schrijver je verleiden geld uit te geven zodat hij eraan verdient? Als dat laatste het geval is, moet je op je hoede zijn. Wil de schrijver je oprecht iets goeds aanbevelen, of wil hij alleen maar geld verdienen? Zoek dus vooral verder naar andere bronnen. Wordt daar hetzelfde beweerd? Dat kan een indicatie zijn dat het waar is. Maar het hoeft niet. Belangrijk is dus dat je je gezond verstand blijft gebruiken en niet zonder meer afgaat op de adviezen van vreemden. Heb je ergens totaal geen verstand van? Neem dan geen risico’s.

Banken zien voordelen

Op nu.nl zegt Nicky Groeneveld van SNS dat op Instagram het onderwerp geld meer ruimte krijgt. Ze vindt dat een mooie ontwikkeling omdat het bijdraagt aan de financiële vaardigheden van de jeugd. Vaardigheden die ze volgens haar thuis vaak te weinig meekrijgen. Daarom wil SNS de influencers een podium te geven. Maar dan wel de betrouwbare schrijvers die zich bezig houden met tips en voorlichting.

Boetes

Volgens de Wft (Wet financieel toezicht) heb je een vergunning nodig om beleggingsadvies te mogen geven. Financiële influencers die zonder zo’n vergunning toch advies geven, kunnen een boete krijgen van de AFM. Hoe groot is de kans dat je op het grote internet gepakt wordt als je het toch doet? Geen idee, maar ik zou het risico niet nemen. Ik blijf me lekker beperken tot informeren en af en toe een beetje klagen over zaken die me niet bevallen!