Doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet?

Met een doorlopend krediet heb je snel extra geld voor grotere onverwachte uitgaven. Een doorlopend krediet is een lening die je afsluit, zonder dat je meteen daadwerkelijk moet lenen. Je kunt hem uit voorzorg afsluiten, voor onverwachte grote uitgaven. Als je het geld dan nodig hebt, staat het meteen tot je beschikking.

Als bijvoorbeeld je cv-ketel stukgaat op het hoogtepunt van de winter en je hebt na de dure feestmaand december geen geld meer, dan kun je toch een nieuwe ketel kopen. Tot het zover is, kost de lening je niets. Pas op het moment dat je het kredietbedrag aanspreekt, ga je rente betalen.

Waarom een doorlopend krediet?

Nu zeg je misschien, ik mag rood staan dus een doorlopend krediet is niet nodig. Dan is het goed te weten wat de verschillen zijn:

  • Rood staan mag maar tot een beperkt bedrag, een doorlopend krediet geeft meer financiële ruimte.
  • De rente op een doorlopend krediet is meestal lager dan bij rood staan.
  • Aflossen gaat vaak automatisch met een vast bedrag. Bij rood staan moet je zelf zorgen dat de aflossing geregeld wordt.

Een doorlopend krediet is dus vooral geschikt voor onverwachte grotere uitgaven waar je niet voor hebt kunnen sparen. Door de hoge rente is het wel verstandig het krediet zo snel mogelijk af te lossen. Een nadeel kan zijn dat de rente variabel is. Vooral als het lang duurt voor je lening is afgelost, kun je daardoor voor verrassingen komen te staan. Als de rente daalt, is dat natuurlijk niet erg. Als de rente echter hoger wordt, moet je dat wel kunnen opbrengen.

Zijn er nog andere alternatieven voor het doorlopend krediet?

Het beste alternatief is natuurlijk om eerst te sparen een daarna pas je aankoop te doen. Lenen is duur en je moet er maar op vertrouwen dat je in staat zult zijn de rente en aflossingen te betalen. Is sparen echt geen optie, dan kun je ook overwegen een persoonlijke lening af te sluiten. Als je het geld direct nodig hebt voor een eenmalige aankoop, is dit een goed alternatief. Bij de persoonlijke lening staat het rentetarief vast. Je weet dus precies waar je aan toe bent.