Dividend op aandelen

Als je aandelen hebt, kan het zijn dat je dividend krijgt uitgekeerd. Als het bedrijf waarin je belegd hebt, winst maakt, dan kan het bedrijf besluiten een deel van deze winst uit te keren aan de aandeelhouders. Dit heet dividend.

Recht op dividend?

Dividend is meestal niet iets waar je recht op hebt, het bedrijf besluit of dividend wordt uitgekeerd of niet. Er bestaan wel typen aandelen die een vast rendement opleveren, het gaat dan om bepaalde soorten preferente aandelen. Dit type aandelen heeft wel meer voordelen ten opzichte van gewone aandelen.

Soorten dividend

Dividend kan uitgekeerd worden in de vorm van geld. Een andere mogelijkheid is dat het bedrijf extra aandelen uitgeeft voor het dividend: dan heet het stockdividend. Stel dat je 100 aandelen in een bedrijf hebt. Na uitkering van 5% stockdividend heb je dan 105 aandelen.

De aandelenkoers

In de aandelenkoers is alle informatie verwerkt die beleggers hebben over het bedrijf, dus ook het uit te keren dividend. Direct na uitkering van het dividend zakt de koers daardoor met een bedrag dat ongeveer gelijk is aan het dividend. Er zit dan immers geen uitkering meer aan te komen. Overigens gaat het hierbij om de datum waarop wordt vastgesteld wie recht heeft op hoeveel dividend. De daadwerkelijke uitkering volgt pas later.

Dividendbelasting

Het bedrijf dat het dividend uitkeert, moet 15% dividendbelasting inhouden. Als particulier mag je deze belasting vervolgens weer in mindering brengen op je inkomstenbelasting bij je belastingaangifte.

Een voorbeeld:
Je ontvang 100 euro dividend. Daar wordt 15%, dus 15 euro, dividendbelasting op ingehouden. Netto ontvang je 85 euro. Bij je belastingaangifte kun je opgeven dat je deze 15 euro hebt betaald. Dit wordt dan verrekend met de te betalen inkomstenbelasting. Had je zonder dividendbelasting 500 euro moeten bijbetalen, dan zal dat nu 485 euro worden.

Als je een aanmerkelijk belang hebt (meer dan 5% van de aandelen van een bedrijf), dan kun je ook de dividendbelasting terugvragen. Wel betaal je vervolgens 25% belasting in box 2. De 15% dividendbelasting is dan dus een soort voorschot op de belasting.

Een voorbeeld bij aanmerkelijk belang:
Je ontvangt 1000 euro dividend. Daar gaat 15%, dus 150 euro, dividendbelasting af. Netto ontvang je 850 euro. Bij je belastingaangifte moet je 25% betalen over 1000 euro bruto dividend, dus 250 euro. Je hebt al 150 euro betaald. Die wordt verrekend met het totaal te betalen bedrag. Je moet dus nog 100 euro bijbetalen.