Depositosparen

Wat is depositosparen?

Als je een deel van je spaargeld voor langere tijd niet nodig hebt, dan kun je ervoor kiezen om het voor een tijdje vast te zetten tegen een vaste rente. Dit heet een deposito. Je kiest een looptijd en daar hoort een rentepercentage bij. Zet je je geld voor een kortere periode (minder dan een jaar) vast, dan heet het een termijndeposito. Zet je het geld minimaal een jaar vast, dan heet het een spaardeposito.

Voordelen van depositosparen

Je geld op een deposito storten heeft een aantal voordelen:

  • je krijgt een hogere rente dan op een gewone spaarrekening;
  • je loopt net zo weinig risico als met een gewone spaarrekening, in tegenstelling tot het risicovollere beleggen;
  • de rente staat voor de hele looptijd vast: als de rente daalt, krijg jij nog steeds de vooraf vastgelegde rente.

Nadelen van depositosparen

Deposito’s hebben ook nadelen. Als dat niet zo was, zouden we de gewone spaarrekening niet meer nodig hebben! De volgende eigenschappen van deposito’s kunnen nadelig zijn:

  • de rente staat vast: als de rente stijgt, profiteer je daar niet van mee;
  • er geldt meestal een minimale inleg van 500 euro of meer. Je kunt dus niet een heel laag bedrag storten;
  • je kunt geen geld bijstorten: als je meer geld in een deposito wilt storten dan moet je een nieuwe openen tegen de dan geldende voorwaarden, ook als de rente intussen is gedaald;
  • je kunt niet vrij over je geld beschikken: wil je het voor de afgesproken einddatum opnemen, dan betaal je een boete. Overigens zijn er wel omstandigheden waaronder je het geld boetevrij kunt opnemen, bijvoorbeeld bij werkloosheid of de aanschaf van een woning. Dit staat dan in de voorwaarden en kan per bank verschillen. Lees de voorwaarden dus goed door voor je een deposito afsluit!

Wanneer is depositosparen voordelig?

Het eerste waar je naar moet kijken als je een deposito wilt afsluiten, is de vraag hoe lang je geld kunt missen. Heb je nog een buffer voor onverwachte uitgaven? Verwacht je het geld meerdere jaren niet nodig te hebben, dan kan een deposito voordelig zijn. Beleggen is dan ook een optie, maar als je niet te veel risico wilt nemen, zit je met een deposito goed.

Je ziet dat de vaste rente van een deposito zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Om precies te zijn is het een voordeel als de rente daalt en een nadeel als de rente stijgt. In het algemeen kun je dus zeggen dat je beter geen spaardeposito kunt afsluiten in tijden van stijgende rentes. Een termijndeposito zou je dan nog wel kunnen overwegen. De rente op zo’n deposito is meestal iets hoger dan op een gewone spaarrekening. Tegen de tijd dat de rente op de spaarrekening gestegen is tot het niveau van de termijndeposito, is de kortlopende termijndeposito alweer vrijgevallen.

In tijden van dalende rentes geldt het omgekeerde. Hoe langer je dan je geld vastzet, hoe langer je kunt profiteren van de relatief hoge rente. Pas als je verwacht dat de rente zal gaan stijgen, moet je je beperken tot deposito’s met een kortere looptijd, zodat je daarna van de hogere rente kan genieten.