Creditcard: betalen met plastic

Een creditcard: hoe werkt het?

Veel mensen hebben er een op zak: een creditcard. Niet alleen gemakkelijk op vakantie, maar ook op internet of in restaurants. Betalen gaat heel eenvoudig met deze plastic kaart. Je staat er daardoor nauwelijks bij stil wat er eigenlijk gebeurt als je met een creditcard betaalt. Toch is het handig om je daar eens in te verdiepen. Betalen met een creditcard kan namelijk duur uitpakken als je niet oplet. Er zijn meerdere soorten creditcards: de ‘gewone’ creditcard en de prepaid creditcard. Verschil is dat je in het eerste geval eerst de kaart gebruikt en daarna het geld terugbetaalt, terwijl je in het tweede geval eerst geld op de kaart moet zetten voor je het uit kunt geven.

De klassieke creditcard

Als je het woord ‘creditcard’ letterlijk in het Nederlands vertaalt, dan krijg je ‘kredietkaart’. En dat is ook wat het is: een kaart waarmee je krediet op kunt nemen. Als je met je creditcard betaalt, schiet de creditcardmaatschappij het geld voor: jij leent het geld van het bedrijf. Je krijgt dan vervolgens een bepaalde periode de tijd om het terug te betalen. Je kunt het bijvoorbeeld maandelijks automatisch van je rekening laten afschrijven. Je kunt er ook voor kiezen het uitgegeven bedrag in maandelijkse termijnen terug te betalen.

Rente betalen

Het bedrag zo snel mogelijk terugbetalen heeft als voordeel dat je er dan geen rente over hoeft te betalen. Betaal je in termijnen, dan zul je wel rente moeten betalen en die is niet laag. Het gaat hier immers om een lening en lenen is niet goedkoop.

Kosten

Betalen met een creditcard is niet altijd gratis. Als je met een creditcard geld uit een pinautomaat haalt, betaal je bijvoorbeeld extra kosten. Ook de kaart zelf kost geld. Meestal betaal je hier een jaarlijkse of maandelijkse bijdrage voor. Als je dus een creditcard neemt voor heel af en toe, dan moet je goed letten op de kosten die de aanbieder rekent, anders is die ene betaling die je ermee doet al gauw erg duur.

Bestedingslimiet

Afhankelijk van je inkomen kun je een maximaal bedrag betalen met je creditcard. Daarna moet je het eerst terugbetalen voor je weer gebruik kunt maken van je creditcard. Je kunt extra geld op je creditcard storten. Dit kan twee voordelen hebben: je verhoogt er je bestedingslimiet mee en je weet zeker dat je geen rente hoeft te betalen. Soms krijg je zelfs rente over je positieve saldo. Vaak is dat wel pas boven een saldo van 500 euro, zodat het al gauw voordeliger zal zijn je geld op je spaarrekening te laten staan.

De prepaid creditcard

Een ander type creditcard is de prepaid creditcard. Eigenlijk is dit geen creditcard maar een debitcard. Je neemt er namelijk geen krediet mee op, maar je stort vooraf geld op de kaart. Je kunt dan ook niet meer uitgeven dan je eerst op de kaart hebt gezet. Dit heeft als voordeel dat je niet meer geld uit kunt geven dan je van tevoren van plan was. Bovendien hoef je geen rente te betalen.

Als je een creditcard hebt, wordt je bestedingslimiet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Omdat je bij een prepaid creditcard geen geld leent, wordt deze kaart dan ook niet bij het BKR geregistreerd en kun je er ook gewoon een aanschaffen als je een negatieve registratie bij het BKR hebt.