Compensatie energietarieven 2022

Als je het nieuws volgt, dan hoor je regelmatig iets over de gestegen energieprijzen. Als je vaste energiecontract afloopt of als je een variabel tarief voor je energie betaalt, dan zul je dat ook wel in je maandelijkse termijnbedrag terugzien. Staat je contract echter nog een tijdje vast, dan heb je geluk. De overheid geeft namelijk een compensatie voor de hogere tarieven en die is voor iedereen. Het maakt dus niet uit of je nu wel of niet meer bent gaan betalen.

Minder betalen voor energie

Vergelijker Pricewise heeft op een rij gezet welke maatregelen de overheid in 2022 neemt om te zorgen dat wij met zijn allen in staat blijven om de energierekening te betalen. Ik vat ze hier voor je samen.

  • Energiebelasting: op je energierekening vond je al een vermindering van de energiebelasting van ongeveer 560 euro terug. Dit bedrag gaat omhoog naar ongeveer 825 euro. Dit is een korting, dus dat het bedrag stijgt, betekent dat je minder gaat betalen. Het is een vast bedrag, dus niet afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt.
  • Belasting op stroom: de belasting voor elektriciteit die je betaalt over de eerste 10.000 kWh (en de meeste particulieren zullen hier ruim onder blijven) gaat omlaag met 0,069 euro per kWh. Hoe hoger je verbruik is, hoe hoger dus ook de korting. Het belastingtarief voor gas gaat overigens wel omhoog, met 2 cent per m3.
  • Voor huishoudens met een laag inkomen: wie op of net boven het sociaal minimum zit, krijgt ongeveer 200 euro uitbetaald via de gemeente. Dat krijg je automatisch als je in de bijstand zit. Kom je om een andere reden in aanmerking, dan moet je dit zelf bij de gemeente aanvragen.
  • Verder heeft het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar gesteld om energiearmoede aan te pakken. Dit geld is bedoeld voor mensen met lage inkomens die in slecht geïsoleerde huizen wonen. Dit wordt door de gemeenten verder geregeld en die kunnen het bijvoorbeeld gebruiken voor energiebespaaradviezen of energiebesparende maatregelen.

Jouw energierekening

Elk individueel geval is anders. Als je een vast energiecontract hebt dat al even loopt en voorlopig nog niet afloopt, dan betaal je nu relatief weinig. Daarnaast krijg je wel de belastingkortingen die iedereen krijgt. Dat kan een flinke meevaller zijn. Die kun je natuurlijk gebruiken om je huis nog beter te isoleren of andere energiebesparende maatregelen te nemen. Op die manier zorg je dat je energierekening ook later niet hoger wordt dan nodig.