Altijd al willen beleggen maar je weet niet hoe je dat aanpakt? Tegenwoordig zijn er voldoende eenvoudige mogelijkheden waarmee iedereen die wat geld overheeft, eenvoudig kan starten met beleggen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten waar je aan begint. Als je belegt, kun je (veel) geld verliezen. Doe het dan ook alleen met geld dat je kunt missen en vraag advies aan een deskundige als je er zelf onvoldoende verstand van hebt. Besloten zelf te gaan beleggen? Dan is de app van BUX Zero een manier om dat te gaan doen.
Kennis opbouwen
Weten wat je doet is een voorwaarde als je succesvol wilt beleggen. Om je te helpen de juiste kennis te vergaren, is er op de website van Bux veel informatie te vinden. Zo vind je er een aantal artikelen die je de basis van het beleggen bijbrengen. De artikelen worden afgesloten met een kennisvraag, zodat je kunt testen of je het hebt begrepen. Daarnaast is er een aantal video’s waarin nog meer uitleg gegeven wordt over specifieke onderwerpen. Toch nog vragen? Daarmee kun je op het forum terecht waar je allerlei andere gebruikers treft.
Waar kun je in beleggen?
Om het risico op grote verliezen te beperken, kun je het beste je beleggingen spreiden. Dat is goed mogelijk met BUX Zero. Je kunt beleggen in EU-aandelen, US-aandelen, ETF’s (Exchange Traded Funds) en Crypto-currencies. Binnen de app is er de mogelijkheid te zoeken binnen de aandelen, ETF’s en crypto’s. Bij alle aangeboden items kun je zien hoe de koers zich de laatste tijd ontwikkeld heeft. Er wordt geen koop- of verkoopadvies gegeven. Of het een goed idee is om in een bepaald aandeel of fonds te beleggen, is volledig je eigen beslissing.
Wat kost beleggen met BUX Zero?
Beleggen is niet gratis. Een bedrijf als Bux moet er natuurlijk wel wat aan verdienen. Wel mooi is het dat er verschillende manieren zijn waarop je wel gratis geld kunt inleggen. Als je bijvoorbeeld opdracht geeft bepaalde aandelen te kopen of te verkopen en je wilt dit niet op een specifiek, door jou bepaald moment, dan kost dat niets. De order wordt dan aan het einde van de dag uitgevoerd. Wil je op een bepaald moment of tegen een vooraf vastgestelde prijs iets kopen of verkopen, dan betaal je daar meestal wel voor. Op het moment van schrijven kost dit dan 1,50 euro. Als je order groot genoeg is, kun je dat snel terugverdienen met een kleine koerswinst. Bij kleine orders zijn de kosten echter relatief hoog.
Voor de exacte tarieven verwijs ik je naar de tarievenlijst op de website van Bux.
Hoe start je met beleggen via BUX Zero?
Beleggen met Bux doe je via een app. Als je deze geïnstalleerd hebt, kun je geld op je account storten. Dat doe je bijvoorbeeld door een bankoverschrijving. Heb je eenmaal een saldo in de app, dan kun je starten met beleggen. Heb je het geld weer nodig, dan kun je het vanuit de app weer terugstorten op je betaalrekening. Je kunt alleen het saldo terugstorten dat je in de vorm van geld in je account hebt staan. Heb je alleen beleggingen, dan zul je die eerst moeten verkopen. Het duurt een paar dagen voor je je geld op je rekening hebt staan. Als je snel bij je geld moet kunnen komen, kun je het dus beter ergens anders parkeren.
Hele en fractionele aandelen kopen
Je kunt hele aandelen kopen, dan moet je voldoende saldo hebben om de prijs van zo’n aandeel te kunnen betalen. Heb je minder saldo of wil je het verdelen over meerdere aandelen? Dan kun je ook fractionele aandelen kopen. In het eerste geval kies je het aantal aandelen dat je wilt kopen, in het tweede geval kies je het bedrag dat je wilt inleggen of de fractie van het aandeel dat je wilt hebben. Overigens zijn nog niet alle aandelen als fractionele aandelen beschikbaar. Het kopen van fractionele aandelen is handig als een aandeel een hoge prijs heeft. Je kunt dan met een relatief klein budget toch verschillende aandelen kopen en zo je portefeuille diversificeren.
Risico’s spreiden
Dat beleggen risico’s met zich meebrengt, is bekend. Koersen kunnen snel stijgen en dalen, kijk maar naar wat er gebeurde aan het begin van de coronacrisis en in de periode waarin Rusland Oekraïne binnenviel. Soms herstellen de beurzen zich snel, soms duurt het langer. Daarom is het altijd goed als je je beleggingen voor langere tijd kunt laten staan. Dan kunnen de verliezen en winsten elkaar deels compenseren.
Als je bepaalde verwachtingen hebt van wat er met bepaalde aandelen gaat gebeuren, dan kun je daar natuurlijk ook op inspelen door die aandelen te kopen of verkopen. Zo kun je snel grote winsten maken. Maar je kunt ook snel grote verliezen lijden als je er naast zat.
Wil je liever een mooi rendement op de lange termijn, dan is de veiligste optie om in verschillende aandelen en fondsen te beleggen en deze voor langere termijn te laten staan. Gaat het ene aandeel goed, dan gaat een andere misschien wat minder en andersom. Soms gaan ze allemaal in waarde omlaag, maar na verloop van tijd herstelt dat zich vaak weer. Zo kom je op de lange termijn stabieler uit dan wanneer je constant koopt en verkoopt.
Een plan maken
Je hoeft geen groot kapitaal beschikbaar te hebben om te beginnen met beleggen. Een manier om een mooi bedrag op te bouwen, is door elke maand een bedrag in te leggen. Je kunt daarvoor kijken naar hoeveel inkomsten je hebt, hoeveel daarvan je nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven en hoeveel je apart wilt zetten voor grote uitgaven in de toekomst. Wat je daarna nog overhoudt, kun je beleggen. In de Bux-app kun je een beleggingsplan maken. Daarin kun je aangeven welke aandelen je maandelijks wilt kopen. Dit wordt dan elke maand automatisch voor je gedaan. Hiervoor betaal je wel een klein bedrag maar je hebt er geen omkijken meer naar.
Beleg met je koerswinsten
Beleggen blijft een risicovolle bezigheid. Over een heel lange periode kun je mooie winsten maken, maar het kan ook goed tegenzitten. Bedenk dus vooraf goed hoeveel geld je daadwerkelijk kunt missen en leg niet meer in dan dat. Heb je na verloop van tijd winst gemaakt? Dan zou je ervoor kunnen kiezen het oorspronkelijke bedrag weer op te nemen en alleen met die winst verder te gaan. Had je je geld al die tijd op een spaarrekening gestald, dan had je nauwelijks rente gekregen dus de winst die je met beleggen behaald hebt, is een mooi extraatje. Hiermee kun je dan wat meer risico’s nemen, als je dat zou willen. Maar dan geldt nog steeds: laat je niet meeslepen door hoge verwachtingen en blijf goed nadenken bij wat je doet. Dan kan beleggen een leuke extra inkomstenbron zijn.