Budgetpolis: een goedkope zorgverzekering

De budgetpolis

Voor veel mensen is de zorgverzekering een grote kostenpost. Daarom is het goed te weten dat je de keuze hebt uit verschillende typen verzekering. De zorg waarvoor je verzekerd bent in de basisverzekering, is wettelijk vastgelegd. Deze is dus bij elke verzekeraar en elke type polis gelijk. Wat wel kan verschillen, zijn de voorwaarden. Er is al lange tijd keuze uit een restitutie– en een naturapolis. Steeds meer verzekeraars bieden nu ook de goedkopere budgetpolis aan.

Keuze van zorgverleners

De budgetpolis is de goedkoopste vorm van de zorgverzekering. Dat komt doordat jij, als verzekerde, veel minder zelf te zeggen hebt. Zoals je bij de naturapolis niet volledig vrij bent in de keuze van je zorgverlener, zo ben je bij de budgetpolis nog minder vrij in je keuzes. Zorgverzekeraars maken afspraken met ziekenhuizen en andere zorgverleners. Zo proberen ze de zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. Als jij gebruik wilt maken van die lagere tarieven, dan moet je wel gebruik maken van die zorgverleners waar je zorgverzekering afspraken mee heeft.

In de budgetpolis kan het, meer nog dan bij een naturapolis, voorkomen dat je niet voor elke behandeling bij elk ziekenhuis terecht kunt. Let hier dus goed op voordat je een ziekenhuis kiest. Kies je er toch voor naar een zorgverlener zonder contract te gaan, dan loop je het risico een groot deel van de rekening zelf te moeten betalen.

Online

Als je een budgetpolis hebt, is de kans groot dat het contact met je zorgverzekeraar vrijwel volledig via het internet verloopt. Ook moet je voor je recepten vaak naar een internetapotheek. Dat kan heel handig zijn. Voor wie van persoonlijk contact houdt of helemaal geen internet heeft, is de budgetpolis dus minder geschikt.

Wel of geen budgetpolis nemen?

Om te bepalen of het wel of niet verstandig is een budgetpolis te nemen, moet je jezelf twee dingen afvragen. Ten eerste moet je jezelf afvragen of je er genoegen mee neemt dat je zorgverzekeraar bepaalt waar jij naar toe moet voor je zorg. Ten tweede moet je jezelf afvragen of je de extra premie die je betaalt voor een polis met uitgebreidere mogelijkheden, kunt en wilt betalen.

Ben je nooit ziek, dan is een budgetpolis al gauw goed genoeg. Als er dan al eens iets is, dan is het niet zo erg om een keer wat verder te moeten reizen. Heb je echter regelmatig zorg nodig en krijg je die bij voorkeur van je favoriete arts, dan moet je voor het afsluiten van de polis controleren of die arts wel vergoed wordt door de budgetpolis. Zo niet, dan kun je beter een duurdere polis kiezen.