Bruiloftverzekering? Ja, het bestaat echt!

Zo af en toe lees je iets waarvan je denkt: “Is dat nou echt waar?” Dat dacht ik ook toen ik het persbericht van AON onder ogen kreeg dat als titel heeft: “Wittebroodsweken overschaduwd door gebrek aan bruiloftverzekering”. Het moet niet gekker worden. Gelukkig ging het in de tekst niet over een gebrek aan feeststemming door regen of iets dergelijks. Het blijkt toch wel een serieus iets te zijn, zo’n bruiloftverzekering.

Corona

Eerlijk gezegd had ik er nooit van gehoord, van een bruiloftverzekering. En ik heb toch jarenlang bij een grote schadeverzekeraar gewerkt. Door de coronacrisis is het echter actueler dan ooit. Veel bruiloften konden immers niet doorgaan, of in ieder geval niet zoals lang van tevoren gepland, door dat virus. De kosten van annuleren en later opnieuw organiseren kunnen hoog oplopen. Het persbericht van AON meldt dat een bruiloft gemiddeld zo’n 15.000 euro kost. Dat is meer dan een kleine auto.

Na corona

Op het moment van schrijven hebben we net een reeks versoepelingen van de coronamaatregelen gekregen en daarbij een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Hoewel het er gunstiger uit ziet dan lang het geval was, kan er nog van alles gebeuren. De trouwbranche wacht een druk jaar, nu alle uitgestelde bruiloften en bijbehorende feesten ingehaald gaan worden. Maar wat nu als corona alsnog roet in het eten gooit? Echt onverwacht kun je het dan niet meer noemen dus de vraag is of een bruiloftverzekering de kosten wel dekt als het feest niet door kan gaan vanwege de algemene maatregelen.

Individuele gevallen

Een ander verhaal wordt het als je vader ziek wordt. Of erger. Of als een van de aanstaande echtelieden zelf op de intensive care belandt. Dan ben je blij als je niet zelf voor alle kosten van het verplaatsen van het feest moet opdraaien. Ook als je droomlocatie opeens niet meer beschikbaar is omdat de eigenaar failliet is gegaan, want ja, de horeca heeft het zwaar, dan heb je een probleem. Je krijgt je geld niet terug van de locatie maar wel van de verzekering.

Waarom niet

Ergens geeft het me een heel vreemd gevoel om zo’n dag te verzekeren. Het draait toch alleen om leuke dingen, de mooiste dag van je leven, zeg maar. Dan kom je niet op het idee dat er iets mis kan gaan. Het lijkt erop dat AON vindt dat er te veel mensen net zo denken als ik. En blijkbaar gaan er zo vaak dingen mis dat verzekeraars er een speciaal product voor op de markt hebben gezet.

Wat kost het

Helaas vermeldt het persbericht niet hoeveel mensen wel zo’n verzekering afsluiten. Dat had ik graag geweten. Nu komt het bericht een beetje over als een verkooppraatje. Daarom ben ik ook gaan kijken wat zo’n verzekering nu eigenlijk kost. Independer zegt dat je voor een bruiloft van 15.000 euro ongeveer 200 euro aan premie kwijt bent. Is dat veel? Ik weet het niet. Wel als je er niets voor terugkrijgt. Dus mocht je gaan trouwen en kiezen voor een bruiloftverzekering, let dan vooral goed op de voorwaarden. Het zou jammer zijn als je alsnog voor hoge kosten komt te staan als je denkt voor alles ingedekt te zijn.