Bouwdepot

Mensen die een huis kopen, nemen in veel gevallen een hypotheek om dat huis mee te betalen. Op het moment dat de woning bij de notaris wordt overgedragen, begint ook de lening te lopen. Dat is hoe het gaat bij de koop van een bestaande woning. Koop je echter een nieuwbouwwoning, dan moet je al beginnen met betalen voor je de sleutel in handen krijgt. Om die betalingen te kunnen doen, kun je een bouwdepot afsluiten.

Nieuwbouwdepot

Een bouwdepot is een soort potje waar je geld uit kunt halen op het moment dat je het nodig hebt om de bouwtermijnen van je nieuwbouwwoning te betalen. Je betaalt alleen rente over het deel dat je daadwerkelijk opgenomen hebt. Je mag twee jaar lang gebruik maken van het bouwdepot. Het bouwdepot is onderdeel van een gewone hypotheek. Het verschil is, dat het geld nog bij de bank staat en nog niet is uitgegeven.

Net als bij een gewone hypotheek kun je de rente van de belasting aftrekken. Soms ontvang je ook rente over het bedrag dat je niet hebt opgenomen. Dan kun je alleen het verschil tussen het betaalde bedrag en het ontvangen bedrag aftrekken. De exacte regels vind je op de website van de belastingdienst.

Verbouwdepot

Als je gaat verbouwen, kun je ook gebruik maken van een bouwdepot. Voorwaarde is wel dat de verbouwing de waarde van je huis verhoogt. Bovendien moeten de verbeteringen vastzitten aan het huis, zodat ze niet zonder beschadigingen verwijderd kunnen worden. Steeds als je een rekening ontvangt die betrekking heeft op je verbouwing, dan kun je deze naar je bank sturen. De bank betaalt die dan uit je bouwdepot. Vanaf dat moment ga je rente betalen over het opgenomen bedrag.

Einde van het bouwdepot

Het opgenomen bedrag uit je bouwdepot is een gewone hypotheeklening geworden. Als je verbouwing klaar is of je nieuwbouwhuis volledig betaald en je bouwdepot is nog niet leeg, dan ziet de fiscus het restant als een lening in box 3. Banken kunnen je de mogelijkheid geven het restant te gebruiken om een stukje van je hypotheek mee af te lossen. Je hypotheek wordt dan lager.