Betalen voor contant geld: is dat redelijk?

Onderzoek van Moneyview heeft uitgewezen dat banken steeds vaker kosten in rekening brengen voor het opnemen en storten van contant geld. Banken willen zo de kosten dekken die contant geld met zich meebrengt. Bovendien is het een manier om het gebruik van cash te ontmoedigen. Voor veel mensen zal het weinig uitmaken, die gebruiken toch al zo goed als geen munten en bankbiljetten meer. Maar er is ook een groep die afhankelijk is van contant geld. Is deze ontwikkeling daarom wel wenselijk?

Geld voor geld

ING geeft klanten sinds enige tijd de mogelijkheid te kiezen voor een korting op de maandelijkse kosten van het Oranjepakket. Nemen klanten deze korting, dan betalen ze 40 cent per maand minder maar als ze geld pinnen bij de geldautomaat dan kost ze dat 80 cent. Bij deze bank kan de klant dus zelf de afweging maken of hij liever maandelijks iets meer betaalt en vervolgens zonder extra kosten zoveel kan pinnen als hij wil, of dat hij per pintransactie bijbetaalt.

Anders is het bij bijvoorbeeld ABN Amro. Pin je daar meer dan 12.000 euro in een jaar, dan betaal je 5 euro plus 0,5% van het opgenomen bedrag. Nu is deze grens vrij hoog, veel mensen zullen dat niet halen. Maar toch, als je bij je eigen geld wilt komen, loop je het risico te moeten betalen.

Steeds minder cash

In Nederland wordt al steeds minder contant geld gebruikt. Volgens Moneyview zette de daling in toen het pinnen werd geïntroduceerd. Zeker nu dat ook voor kleine bedragen rendabel is, is er voor een grote groep mensen weinig reden om nog contant te betalen. Het contactloos betalen, dat tijdens de coronacrisis extra gepromoot werd, maakt het alleen maar makkelijker om digitaal te betalen. Een andere reden om minder met contant geld te betalen is volgens Moneyview het afnemen van het aantal geldautomaten. Op plekken waar plofkraken een gevaar voor de omgeving vormen, zijn de geldautomaten weggehaald, zegt Moneyview.

Contant geld nog wel nodig

Hoewel het gebruik van digitaal geld heel makkelijk lijkt, is dat niet voor iedereen zo. Denk maar eens aan de ouderen onder ons die niet opgegroeid zijn met computers. Sommige daarvan hebben met de moderne middelen leren omgaan. Andere blijven liever de oude vertrouwde bankbiljetten gebruiken. Zo zijn er meer mensen voor wie digitaal geld geen optie is. Iemand die slecht met geld kan omgaan bijvoorbeeld, kan beter met een portemonnee met een beperkte hoeveelheid cash op stap gaan dan met een pinpas waarmee hij meteen zijn hele maandbudget er doorheen kan jagen.

Is het rekenen van kosten terecht?

Over de vraag of het redelijk is kosten te rekenen voor het opnemen en storten van contant geld, valt te twisten. Aan de ene kant is het zo dat banken kosten maken om contant geld in de roulatie te houden. Aan de andere kant moeten banken wel de mogelijkheid bieden om je geld te kunnen gebruiken. Aangezien het hebben van een bankrekening ook al vaak niet gratis meer is en je zelfs voor je spaargeld moet gaan betalen als je teveel op een rekening zet, is het niet meer dan logisch dat banken ook voor het opnemen van contant geld een bijdrage gaan vragen. Gevoelsmatig ben ik er echter tegen. Veel mensen die het regelmatig gebruiken, zijn er van afhankelijk. Zij hebben niet de keuze om digitaal te gaan betalen. Als ontmoediging van het gebruik van cash helpt het dus niet. Doe het dan ook niet.

Bron: persbericht Moneyview