Beperkt Casco verzekering – autoverzekering

Toen je je auto kocht, heb je er een autoverzekering voor afgesloten. Als het een nieuwe auto was, was dat waarschijnlijk een All Risk verzekering. Na verloop van tijd wordt je auto echter steeds minder waard en is een All Risk dekking niet meer nodig. Is je auto ongeveer vijf jaar oud, dan is het te overwegen om een Beperkt Casco autoverzekering te nemen.

Wat is de Beperkt Casco verzekering?

In Nederland moet je je auto verplicht WA verzekeren. Daarmee verzeker je je voor schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen auto kan echter ook duur uitvallen, dus soms is het prettig als je daar ook voor verzekerd bent. Is je auto niet meer gloednieuw, dan hoef je niet voor alle schades aan je auto verzekerd te zijn.

Als je met je auto van acht jaar oud bijvoorbeeld een paaltje schampt en een deukje oploopt, dan is het niet altijd de moeite om dat te laten repareren. Dan is het zonde van je geld om er wel premie voor te betalen. Laat je het wel repareren, dan kan je dat weer zoveel extra premie kosten dat het ook weer niet uit kan.

Een goede keuze is dan de Beperkt Casco verzekering: zoals de naam al zegt, vergoedt deze autoverzekering een beperkt aantal schadeoorzaken. Dat deukje dat je zelf veroorzaakt, wordt niet vergoed maar als je hele auto gestolen wordt, dan krijg je wel wat terug.

Welke schadeoorzaken dekt de Beperkt Casco verzekering?

Het kan per verzekeraar verschilllen wat gedekt is en wat niet. Kijk daarom altijd goed naar de polisvoorwaarden voordat je een autoverzekering afsluit. Meestal wordt schade als gevolg van de volgende gebeurtenissen vergoed:

  • Schade aan derden (WA-dekking)
  • Brand, explosie, blikseminslag
  • Diefstal
  • Ruitschade
  • Aanrijding met dieren
  • Storm, hagel, overstromingen, lawines

Het verschil met de All Risk autoverzekering is dat schade die je zelf veroorzaakt (aanrijdingen, slippen, te water raken) niet gedekt is en dat ook al het het overige van buiten komend onheil voor eigen rekening is.

De Beperkt Casco verzekering uitbreiden

Je kunt je Beperkt Casco autoverzekering nog verder uitbreiden. Zo kun je ook jezelf en je passagiers beter beschermen. Mogelijke extra dekkingen zijn de volgende:

  • Ongevallen voor inzittenden. Met deze dekking krijg je een vergoeding bij overlijden of blijvende invaliditeit.
  • Schadeverzekering inzittenden. Deze dekking geeft een vergoeding bij beschading van spullen die met de auto vervoerd worden en keert uit bij letselschade. Als jij of je passagiers gewond raken bij een verkeersongeval, ben je verzekerd.
  • Rechtsbijstandverzekering. Ontstaat er een juridisch conflict in verband met je auto, dan dekt deze uitbreiding van je autoverzekering de kosten.
  • Bonusbeschermer. De bonusbeschermer beschermt je bonus: als je een schade claimt, val je normaalgesproken terug op de bonus-malusladder en ga je meer premie betalen. Met een bonusbeschermer blijf je na één schade op dezelfde positie staan en blijft je premie gelijk. Overigens gaat je aantal schadevrije jaren wel achteruit. Als je na een schade en gebruik van de bonusbeschermer over wilt stappen naar een andere verzekeraar, moet je dus wel rekenen op een hogere premie.

Een Beperkt Casco autoverzekering afsluiten

Als je kiest voor een Beperkt Casco verzekering, let je niet alleen op de prijs. Natuurlijk is een lage premie prettig, maar je wilt ook goede voorwaarden. Let er dus op of je je auto bij elk bedrijf kunt laten repareren of dat je een extra hoog eigen risico hebt als je naar een schadeherstelbedrijf gaat dat geen contract heeft met je verzekeraar. Let er bovendien op of een bonusbeschermer kunt afsluiten. Als je dat wel wilt maar de verzekeraar biedt het niet aan, dan moet je nog even verder shoppen.