Beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

Een hypotheek sluit je af als je een huis koopt en je niet toevallig het hele bedrag op je spaarrekening hebt staan. Er zijn verschillende hypotheekvormen. Een vorm die lange tijd populair is geweest, is de beleggingshypotheek. Bij deze hypotheekvorm betaal je naast de rente over het gehele geleende bedrag ook een bedrag aan premie. Deze premie wordt belegd. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek gebruik je het belegde bedrag om de hypotheek af te lossen.

Het beleggen kan op drie manieren:

  • In de vorm van een verzekering
  • In de vorm van een bankspaarproduct
  • Op een speciale beleggingsrekening

De keuze voor een van deze vormen heeft gevolgen voor de belasting die je over je kapitaal betaalt. Bij de eerste twee vormen staat het geld vast voor de aflossing van je hypotheek. Daarom hoef je er geen vermogensrendementsheffing over te betalen. Bij de derde optie is het geld niet speciaal voor de aflossing gereserveerd en dus moet je er gewoon belasting over betalen.

Het belangrijkste verschil tussen de beleggingsverzekering en beleggen met een bankspaarproduct is dat de eerste een verzekering is en daardoor een aanvullende verzekering kan bevatten die uitkeert bij overlijden. Bij banksparen moet je zo’n overlijdensrisicoverzekering apart afsluiten. Veel hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicodekking verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

De beleggingshypotheek en de belasting

Het is al even genoemd: afhankelijk van de exacte vorm van je beleggingshypotheek, betaal je wel of geen vermogensrendementsheffing. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is de hypotheekrenteaftrek. Omdat je bij deze hypotheekvorm tussentijds niets aflost, maar pas aan het einde van de looptijd, kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dit geldt als je de hypotheek na 1 januari 2013 afsluit. Had je voor die tijd al een beleggingshypotheek, dan blijft de rente aftrekbaar.

De voor- en nadelen van de beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is voor sommige mensen meer geschikt dan voor anderen. Daarom worden hier nog even de belangrijkste voor- en nadelen op een rij gezet.

Voordelen:

  • Je hebt kans op een hoog rendement.
  • Als je de hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, kun je de rente over het gehele geleende bedrag aftrekken omdat je niet aflost.
  • Je bent flexibel in waar je je beleggingen onderbrengt.

Nadelen:

  • Beleggen brengt een groot risico met zich mee en het kan gebeuren dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek niet volledig kunt aflossen.
  • Sluit je de hypotheek na 1 januari 2013 af, dan kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.
  • Als je belegde kapitaal aan het einde van de looptijd hoger is dan de hoogte van je hypotheek, dan moet je over het meerdere flink belasting betalen.